U trendu

„Putin me nije zvao, možda me pozove za dan-dva“

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da dosad nije dobio pozivnicu za inauguraciju ruskog predsednika Vladimira Putina, ali nije isključio mogućnost da se to dogodi.

„Mozda dobijem poziv za dan-dva, videćemo, još ne znam. Da sačekamo još koji dan da vidimo da li će Srbija dobiti zvaničan poziv. Mi imamo odlične odnose sa Ruskom Federacjom. Želimo da imamo još bolje“, rekao je Vučić novinarima nakon sto je ispratio bicikliste Srbije i Turske koji su krenuli na rutu Beograd – Istambul.

Primetio je, međutim, da je malo lidera u svetu, izuzev turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji su, poput njega, imali toliko sastanaka sa Putinom, te naglasio da je Srbija nezavisna zemlja.

„Nezavisna posle mnogo godina i u donošenju svojih odluka. Da budete nezavisni u svemu tome potrebna vam je mnogo snažnija ekonomija, potrebno vam je mnogo snažnije ruikovodstvo nego što smo imali. Potrebno vam je da izdržite mnoge stvari u međunarodnoj areni koje nije jednostavno izdržati“, objasnio je.

Za tu vrstu poštovanja, primetio je, treba pokazati i veću vrstu odgovornosti i veći stepen ozbiljnosti, ali i izdržati mnoge stvari koje inače ne biste morali.

„Ali, to je izbor Srbije. Izbor Srbije je njen put ka EU i njeno prijateljstvo sa Rusijom, Kinom i Turskom i da nikome ne dozvoli da se u to meša. I da ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji. Izbor Srbije je da bude vojno neutralna“, kaže predsednik Srbije.

Zato, dodao je, Srbija mora da jača i u vojnom smislu, a da li su svi uvek zadovoljni, prokomentarisao je, te zaključio da su svi uvek pomalo nezadovoljni.

Ali, to je najbolji dokaz da vodimo najbolju politiku u interesu Srbije, rekao je Vucić, uz opasku da njegov posao nije da se bilo kome dodvorava, već da pronalazi najbolje rešenje za naše građane.

„Ja se i dalje nadam skorašnjem pozivu, a da li će ga biti videćemo. Ne mogu da kažem da očekujem, nadam se (Putinovom pozivu). Ovih dana ćemo imati potvrdu ili negaciju ovog što sam rekao“, zaključio je Vučić.

Inauguracija ruskog predsednika je 7. maja, a predsednik Srbije je i ranije ovog meseca rekao da nije dobio pozivnicu, dok su pojedini mediji u Srbiji preneli da je predsednik RS Milorad Dodik pozivnicu dobio, kao i da su razlozi zbog kojih ona ne stiže u Beograd – bliske veze predsednika Vučića s nemackom kacelarkom i nerešeni status ruskog humanitarnog centra u Nišu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.