Putin najavio novi scenario za rešavanje kosovskog pitanja

BEOGRAD – Bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić kaže da je predsednik Rusije Vladimir Putin prilikom posete Beogradu najavio mogući novi scenario u rešavanju kosovskog pitanja, koji podrazumeva aktivnije učešće Rusije, zajedno sa SAD.

To proizilazi, kako kaže, iz Putinovog stava da da posredovanje EU u dijalogu Beograda i Prištine nije dalo željene rezultate i pored Briselskog sporazuma i da očito treba tražiti novi modus.

Dodaje da se Putinova izjava može tumačiti „da treba očekivati predlog od strane velikih sila za rešavanje kosovskog pitanja“.

„To opet ima svoje objašnjenje, jer Rezolucija 1244, na osnovu koje je regulisan dosadašnji status KiM, Zapad marginalizuje i skoro ne priznaje, a za rusku stranu ona je uvek bila i ostala temelj za rešavanje kosovskog pitanja“, pojasnio je on za Tanjug.

Kako kaže to su dva dijametralno suprotna stava i potrebno je između stalnih članica Saveta bezbednosti, koje su izglasale tu Rezoluciju, postići određeni konsezus o kosovskom pitanju.

„To znači da iz postojeće Rezolucije treba napraviti izlaz ka novoj Rezoluciji koja bi predstavljala rešenje kosovskog pitanja“, istakao je on.

Da li se Putinova poruka o kosovskom pitanju može čitati na taj nači, Đukić kaže da će se potvrditi ili demantovati u narednih nekoliko dana.

Podseća da je ruski stav o aktivnom učešću u rešavanju kosovskog pitanja najavio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, kada je u februaru bio u Beogradu.

„Bez učešća Rusije ne može se staviti tačka na kosovsko pitanje“, zaključio je on.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    DA ! —- >>>> novi scenario u rešavanju kosovskog pitanja, koji podrazumeva aktivnije učešće Rusije, zajedno sa SAD

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike