U trendu

Radić: Nisu problem dvojica crnogorskih oficira na Kosovu nego odnos prema srpskom pitanju

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da je pitanje učešća dvojice crnogorskih oficira u misiji Kfora na Kosovu „veštački problem“ koji se pravi oko nečega što nema ozbiljnu političku težinu. 

„To je jedan veštački problem oko nečega što nema ozbiljnu političku težinu. Ali u kontekstu dnevne politike i to se pretvara u aferu. Imaju Beograd i Podgorica mnogo ozbiljnije teme za razgovor od učešća Vojske Crne Gore u simboličnom broju na Kosovu – a to je srpsko pitanje, odnosno odnos crnogorskih vlasti prema Srbima u toj zemlji“, rekao je Radić agenciji Beta. 

Radić je rekao da se učešće dvojice Crnogoraca u misiji na Kosovu odvija u okviru NATO, gde svaka članica daje svoj doprinos u skladu sa mogućnostima.

„Te mogućnosti su za Crnu Goru, prirodno, skromne, ali to, samo po sebi, ne predstavlja krupno pitanje. Tim pre što srpske vlasti imaju pozitivan odnos prema Kforu. Podsetiću da je na insisitiranje naših vlasti zaustavljen već definisan proces smanjenja snaga Kfora na Kosovu i da mi imamo stalnu koordinaciju sa Kforom“, rekao je Radić. 

On je dodao da se na Kosovu nalazi, ili se nalazio i veliki broj slovenačkih i hrvatskih vojnika a da se to nikada nije postavljalo kao problem u odnosima sa tim zemljama.

„Tamo su bili i hrvatski helikopteri do 2003. godine, tamo su bili i Rusi“, rekao je Radić. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da to što Crna Gora šalje svoje vojnike na Kosovo i Metohiju nije prijateljski čin a tu odluku kritikovao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin koji smatra da Crna Gora svoje vojnike nije poslala jer želi da sačuva mir već zbog toga što želi da podrži jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.