Radić: Priče o naoružavanju Vojske Srbije samo obmanjivanje javnosti

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da su apsolutno neostvarive najave o modernizaciji naoružanja Vojske Srbije (VS) sa postojećim budžetskim izdvajanjima i da takve izjave služe samo za obmanjivanje javnosti u Srbiji.

“Nije moguće ostvariti ta obećanja i očigledno da je reč o praznim pričama i svesnoj obmani. Ta obećanja su do sada, uglavnom, stizala od premijera Aleksandra Vučića, a ovaj put od načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića. Najmanje smo o tome slušali od onoga od koga je trebalo da čujemo, a to je ministar odbrane Bratislav Gašić”, rekao je Radić za agenciju Beta.

Načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković najavio je u nedelju da će Srbija obaviti modernizaciju oružanih snaga, da će nabaviti dva višenamenska helikoptera iz Rusije, a da će iz domaćih fabrika u jedinice uvesti samohodne haubice “Nora”, oklopno vozilo “lazar”, raketni sistem “Morava”, kao i da će Srbija razvijati sisteme koji “mogu da izvrše udar” na teritoriji eventualnog neprijatelja i da će konačno u naoružanje ući avion “Lasta”.

Radić je, medjutim, podsetio da se godinama najavljuju slične nabavke, ali da se od toga baš ništa nije obistinilo, a da su, u medjuvremenu, istekli resursi postojećim sredstvima pa tako u VS više ne leti nijedan lovac Mig-21 u borbenoj, jednosedoj varijanti.

“Premijer je rekao da će u martu 2016. godine početi serijska proizvodnja vozila “Lazar”, a to sredstvo još nije prošlo ispitivanje niti je došlo do prototipa. Fotošopovane fotografije se prikazuju kao gotova sredstva. Pritom, nije tačno da to radi naša vojna industrija već je reč o firmi SDPR koja je pod partijskom kontrolom vladajuće Srpske napredne stranke”, rekao je Radić.

(Beta)

Ostavite komentar