U trendu

Radikali položili vence povodom 103. godišnjice od oslobodjenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu

Delegacija Gradskog odbora Srpske radikalne stranke (SRS) položila je danas povodom 103. godišnjice od oslobodjenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu venac na spomen-krst posvećen ratnicima 1912–1918. godine, u porti Uspenske crkve u Novom Sadu i odala počast oslobodiocima tog grada.

„Srpska Atina je dugo čekala slobodu koja je najzad stigla na pojutarje Mitrovdana 1918. godine, kada je konjički eskadron Dunavske divizije, na čelu sa majorom Vojislavom Bugarskim, umarširao u grad. Slobodu je donela junačka, oslobodilačka srpska vojska. Vojvoda Petar Bojović, pukovnik Dragoljub Milojević i major Vojislav Bugarski, koji su rukovodili Trećom armijom i Dunavskom divizijom u oslobadjanju našeg grada, sa svojim vojnicima zaslužuju neprolaznu slavu i zahvalnost“, izjavio je predsednik gradskog odbora SRS Djuradj Jakšić.

Istakao je da SRS čuva od zaborava uspomenu na taj veliki dan i odaje počast, slavu i večitu zahvalnost svim ratnicima koji su položili živote na oltar otadžbine u balkanskim i Prvom svetskom ratu i koji su učestvovali u oslobodjenju Novog Sada.

Jakšić je dodao da je junačka srpska vojska ovenčana slavom, posle albanske golgote i proboja Solunskog fronta, u nezaustavljivom jurišu oslobadjala grad za gradom širom Vojvodine i na taj način stvorila uslove za održavanje Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena u Novom Sadu, 25. novembra 1918. godine.

„Istorijskim odlukama Rumske skupštine 24. novembra i Velike narodne skupštine u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine, o prisajedinjenju Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, dosanjan je viševekovni san Srba sa ovih prostora, da žive u jedinstvenoj srpskoj državi. SRS sa ponosom evocira uspomene na slavne novembarske dane iz 1918. godine“, naglasio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar