U trendu

Radikali traže izjednačavanje najnižih primanja sa potrošačkom korpom

Srpska radikalna stranka (SRS) zatražila je danas da se najniže penzije i minimalne zarade hitno izjednače sa cenom minimalne potrošačke korpe jer je nedopustivo da za skoro tri miliona penzionera i zaposlenih bude nedostižna čak i minimalna potrošačka korpa.

„SRS upozorava na svakodnevno povećanje cena roba široke potrošnje, što ugrožava egzistenciju više miliona ljudi u Srbiji. Ugroženo je više od dva miliona penzionera čija je penzija niža od 20.000 dinara, ali i skoro milion zaposlenih koji primaju najnižu zaradu, takozvani minimalac, ili zaradu koja je neznatno iznad minimalca, koji u Srbiji danas iznosi 33.843 dinara“, navela je ta stranka u saopštenju.

Radikali su podsetili da su u Srbiji poskupeli benzin, cigarete, televizijska pretplata, struja, putarina, porez na imovinu, računi za vodu, bankarske usluge, jestivo ulje i veliki broj robe široke potrošnje, što je dovelo do povećanja cene najniže potrošačke korpe.

Prema podacima za februar, ta korpa sada košta 38.354 dinara, zbog čega SRS smatra da bi minimalne penzije i plate morale biti izjednačene sa tom novom cenom.

„Osim toga, povećanje kupovne moći stanovništva dobro deluje i na poboljšanje opšteg ekonomskog stanja u državi“, dodaju iz SRS-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.