U trendu

Radikali traže proveru ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti u delu o jeziku

Srpska radikalna stranka (SRS) pozvala je Ustavni sud Srbije da oceni ustavnost odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti koje se odnose na, kako su naveli, „takozvani rodno osetljiv jezik“, pre nego što taj zakon počne da se primenjuje od juna 2024. godine.

Radikali su podsetili da su u vreme kada je taj zakon donet u Narodnoj skupštini, reagovala stručna udruženja i svi su ukazivali na neustavnost zakona, ali i na njegovu koliziju sa Zakonom o upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Dodali su da Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov ovih dana promoviše i najavljuje primenu zakona i to bez prisustva nadležnih tela koja se bave proučavanjem srpskog jezika, poput Matice srpske, Odbora za standardizaciju srpskog jezika ili Saveta za srpski jezik.

„Ovom agresivnom kampanjom i odsustvom društvenog dijaloga i stava stručne javnosti pokušavaju se na silu nametnuti novine koje nemaju uporište u struci i čija eventualna primena može biti samo stvar ličnog izbora“, kaže se u saopštenju.

SRS je ocenila da je ćutanje Ustavnog suda o ovoj izuzetno važnoj stvari apsolutno nedopustivo i moglo bi dovesti društvo pred svršen čin, na primer, da budu odštampani udžbenici „na novogovoru“, ili da zakon počne da se primenjuje bez stava Ustavnog suda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.