U trendu

Radikali traže ukidanje Razvojne agencije Vojvodine

Srpska radikalna stranka (SRS) zatražila je danas ukidanje Razvojne agencije Vojvodine i ocenila da je to paralelna i izmišljena institucija koja nema ni jedno zakonsko opravdanje za postojanje.

„Od 2016. godine i dolaska Srpske napredne stranke na vlast u pokrajini, slušali smo razne bajke i priče o tzv. ‘investicionom bumu’, okupljanju oko projekata, razvojnoj i kapitalnoj dimenziji budžeta i slično a danas je jasno da od svega toga nema apsolutno ništa. Glavna aktivnost zaposlenih u ovoj agenciji tokom prethodne dve godine bila je primanje plata i opravdavanje tekuće potrošnje“, ocenila je u izjavi poslanica SRS u Skupštini Vojvodine Marina Nedeljković.

Ona je navela da je 20 ljudi zaposlenih u tog agenciji tokom 2020. godine na ime troškova zarada, naknada i ostalih dohodaka utrošilo 56 miliona dinara dok se o investicijama i razvoju Vojvodine može čitati samo na papiru.

„Nadležnosti ove institucije u potpunosti se preklapaju sa delokrugom i domenom rada nekoliko pokrajinskih sekretarijata – Sekretarijata za privredu i turizam, Sekretarijata za regionalni razvoj i Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Jasno je da se radi o još jednoj u nizu paralelnih institucija, sa vrlo ograničenim, minornim i beznačajnim rezultatima svoga rada ali zato ozbiljnim platama podobnih partijskih kadrova“, rekla je Nedeljković.

SRS osporava opravdanost i smisao postojanja takve institucije jer se radi o „čistoj prevari“ i smatra da nije slučajnost što je ona formirana kao D.O.O.

„Razlog tome je što nije postojao nijedan drugi zakonski osnov da se ona osnuje a već skoro četiri godine ova agencija služi isključio za uhlebljenje partijskih kadrova i ispumpavanje novca iz budžeta Vojvodine. Razvojna agencija Vojvodine nema zakonski legitimitet za rad jer nije, niti ispunjava uslove za sticanje pravnog subjektiviteta koje propisuju Zakon o regionalnom razvoju i Zakon o ulaganjima“, dodaje se u saopštenju.

Ta stranka je pozvala pokrajinsku vlast da pod hitno ukine tu instituciju i taj novac usmeri realnim potrebama gradjana.

„Umesto na enormne iznose plata zaposlenih u ovoj izmišljenoj instituciji, novac je potrebno usmeriti ka izgradnji kanalizacione mreže širom Vojvodine, izgradnji prekopotrebnih fabrika vode u srednjem i severnom Banatu ili bilo kojem drugom projektu koji neće biti mazanje očiju javnosti i šarena laža“, dodaje se.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.