U trendu

Radoičić (PSG): Šapić nije uzrok problema, on je posledica

Odbornik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) u Skupštini grada Beograda Aleksandar Radoičić izjavio je danas da je ostankom Aleksandra Šapića na mestu gradonačelnika produbljena kriza u kojoj se Beograd nalazi i da je Šapić nametnuti gradonačelnik koji nema podršku ni u svojoj stranci.

Radoičić je agenciji Beta kazao da su Beogradjani žrtve unutarstranačkog sukoba izmedju Šapića i Gorana Vesića „i upravo oni plaćaju najvišu cenu nesposobnosti naprednjaka da upravljaju gradom“.

„Šapić je pokazao da nema kapaciteta da vodi Beograd. Od njegovog dolaska ništa se suštinski nije promenilo, osim što mu je dozvoljeno da osnuje dva nova fantomska gradska preduzeća, JKP za upravljanje parkovima i JKP za naplatu GSP karata, koja služe isključivo za zapošljavanje stranačkih kadrova i isisavanje novca iz budžeta“, rekao je Raoičić.

Prema njegovim mrečima, za Šapića postoje ozbiljne sumnje da je počinio krivično delo legalizacije bespravno podignutog objekta od 400 kvadrata u kome živi, „i zato nema legitimitet da vodi i predstavlja Beograd“.

„Šapić je mogao da ostane zapamćen kao vaterpolo šampion, a ostaće zapamćen kao čovek sa sumnjivom diplomom doktora nauka i kao promoter divlje gradnje, koji je u prvom mesecu gradonačelničkog mandata zloupotrebio funkciju. To je neprihvatljivo i pravno i moralno i politički“, ocenio je Radoičić.

Naglasio je da su odbornici iz vladajućih stranaka, koji nisu glasali za smenu gradonačelnika, gradjanima poslali opasnu poruku, „da su prepušteni sami sebi i potpuno nezaštićeni od bahatosti naprednjačkih funkcionera“.

„Napravljen je opasan presedan na osnovu koga se može ustanoviti pravilo da svako ko dodje na funkciju može zloupotrebiti poziciju moći, prekršiti zakon u svrhu privatnih interesa i za to proći nekažnjeno, jer ga vlast štiti. Zbog svega ovoga jasno je da Šapić nije uzrok problema u Beogradu, on je samo posledica“, kazao je odbornik PSG-a.

Na pitanje Bete da precizira na koje posledice misli, Radoičić je kazao da je izbor i ostanak Šapića na mesto gradonačelnika Beograda posledica sistema koji je stvorila Srpska napredna stranka (SNS) „kao masovna klijentelistička stranka u kojoj se napreduje isključivo sistemom partijskih zasluga, što je direktan uzrok negativne selekcije koju imamo u zemlji, i u kojoj svi mehanizmi stranke rade u istom cilju, a to je puko održavanje na vlasti“.

„Politiku su shvatili kao biznis, a državu kao partijski plen. Svesni smo da je Šapić samo vrh ledenog brega, da je njegova vlast ništa drugo do kontinuitet devetogodišnje vladavine SNS koja devastira Beograd i da istinskih promena neće biti dok ne smenimo štetočinsku vlast napredne stranke, kako bismo građanima vratili pravo na izbor, dostojanstvo, pravdu, slobodu i sreću“, istakao je odbornik Aleksandar Radoičić.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada Beograda, održane u utorak, 44 opoziciona odbornika su glasala za smenu gradonačelnika Šapića, dok su odbornici iz SNS i SPS bili protiv.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.