U trendu

Rakić: Insistiranje Kocijančić na otvaranju mosta na Ibru u Mitrovici nije zasnovano na dogovoru

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da insistiranje portparolke Evropske komisije Maje Kocijančić na otvaranju mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici nije zasnovano ni na onome što je dogovoreno u Briselu niti na valjanoj proceni situacije na terenu.

Kako je preneo prištinski Telegraf, Maja Kocijančić je izjavila da Evropska unija očekuje da se sporazum o ponovnom otvaranju glavnog mosta u Mitrovici sprovede bez daljih odlaganja.

Rakić je kazao da srpska strana radi na implementaciji dogovorenog, ali da pune primene sporazuma o mostu ne može biti bez primene dela sporazuma o razgraničenju u naselju Suvi Do.

„Podsećam gospodju Kocijančić da je poslednji put kada je u Briselu bilo reči o mostu predstavnik EU, kao posrednik u dijalogu, eksplicitno rekao da će pitanje mosta i pitanje razgraničenja severne i južne Kosovske Mitrovice biti rešavani zajedno. Takodje, posrednik je bio saglasan i sa time da most bude otvoren kada se dve strane saglase, a ne kada to zatraži neko sa strane“, kazao je Rakić, koji je gradonačelnik severne Mitrovice.

Rakić je kazao da je veoma važan bezbednosni aspekt zbog kojeg je pitanje mosta u Kosovskoj Mitrovici i postalo tema u briselskom dijalogu.  

„Presudnu reč u proceni bezbednosnih prilika u vezi sa mostom ima gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice. Ja u ovome trenutku ne vidim da su se stekle ni bezbednosne niti bilo koje druge pretposavke da most bude otvoren“, kazao je Rakić, a prenela Srpska lista.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.