U trendu

Rašković Ivić: Budžet Srbije za 2018. godinu je predizbori

Šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija Sanda Rašković Ivić je danas ocenila da je Predlog državnog budžeta za 2018. godinu predizborni, radi „odbrane prestola“.

Ona je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekla da budžetom nisu predvidjene reforme javnih preduzeća i gubitaša.

„Nema ni reči o tome da se ukine zabrane zapošljavanja u državnom sektoru, koja se odnosi na profesore, lekare, medicinske sestre. Nema ni reči o zabrani partijskog zapošljavanja koje cveta u Srbiji“, rekla je ona.

Sanda Rašković Ivić je ukazala da budžet predvidja povećanje plata i penzija, a da su iz Vlade Srbije saopštili da penzije nikada u istoriji nisu bile veće.

„Ja moram da ih ispravim, jer je 2008. godine prosečna penzija bila 237 evra, a da danas iznosi 199 evra. Nakon povećanja, penzije će biti 209 evra, što znači da nedostaje skoro 30 evra da bi bile jednake onima iz 2008. godine“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Ona je ukazala da u Predlogu budžeta ima puno besmislenih projekata kao što su žičara od Kalemegdana do ušća Save u Dunav i autoput Niš-Priština.

Ukazala je i da je povećan budžet Ministarstva odbrane, a da niko ne zna za šta su ta sredstava namenjena i naglasila da nema povećanja za školstvo, kulturu, nauku, što bi trebalo da budu glavne stvari.

Naglasila je da se 50 odsto budžeta ubira iz „projekcije naplate“ PDV i upitala šta će se desiti ako ti prihodi ne budu naplaćeni i ko će zbog toga prvi da strada.

„Nekritički su u budžetu stavljene subvencije, koje su povećane, naročiti za poljoprivredu, ali su netransparentno predstavljene, pa se ne zna koliko će dobiti na primer Al Dahra, Tenis, a koliko sprski seljak“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar