U trendu

Rasprava o izmenama zakona o policiji

Skupština Srbije počela je danas raspravu o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je, na sednici parlamenta, da se donošenjem ovih izmena najviše doprinosi većoj zaštiti, bržoj potrazi za nestalima i poboljšanju procesa upravljanja.

Stefanović je kazao da je deo zakona izmenjen i zbog pretnji terorističkim napadima, i da je zbog toga promenjen način za angažovanje jedinica u takvim slučajevima.

On je kazao da ministarstvo predlaže stvaranje samo jedne jedinice za borbu protiv terorizma i pojasnio da je Srbija do sada u takvim slučajevima imala protivterorističku jedinicu, specijalnu antiterorističku jedinicu i Žandarmeriju.

Stefanović  je pojasnio da Ministarstvo predlaže ukidanje protivterorističke jedinice i objedinjavanje ljudi u specijalnu antiterorističku jedinicu.

Kao još jednu od izmena, on je naveo da bi nestale osobe policija trebalo da počne da traži odmah, čim se posumnja da je počinjeno krivično delo.

Ministar je rekao da će izmene i dopune zakona omogućiti karijerno napredovanje za zaposlene u MUP-u, kroz praćenje kvaliteta rada zaposlenih, i dodao da će se promenitii način za penzionisanje u pojedinim slučajevima.

Stefanović je kazao da je novi zakon o policiji u potpunosti gotov, ali da je u procesu prevođenja, kako bi bio poslat na proveru Evropskoj komisiji. Stefanović je kazao da je rok za donošenje novog zakona decembar 2015. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar