Razmatra se revidiranje procesuiranja pripreme ubistva

BEOGRAD – Ministarstvo pravde će do kraja februara predložiti temeljne izmenr Krivičnog zakonika, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović i potvrdila da radna grupa razmatra i predlog o „pripremanju ubistva“.
„Pripremanje krivičnog dela je i sada za određena krivična dela – krivično delo, ali praksa je pokazala da kod pripremanja ubistva postoje određeni nedostaci, kada je u pitanju procesuiranje. To će biti redefinisano i radna grupa će taj predlog razmotriti“, rekla je Kuburović.

Ona je navela da je to potrebno jer se dešava da „saznanja do kojih se dođe operatnivim putem ne mogu biti podvedena kao dokazna sredstva i ne mogu da se koriste pred sudovima“.

Ministarka je navela i da se radi na pooštravanju kaznene politike, uvođenju doživotnog zatvora, koji zahteva izmene i Krivičnog zakonika i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija kao i Zakonika o krivičnom postupku.

„Radna grupa na čelu sa profesorom Zoranom Stojanovićem radi i do kraja meseca ćemo izaći sa predlogom teksta“, naglasila je Kuburović.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je jedna od predloženih mera u izmeni krivičnog zakonodatstva da se MUP-u omogući da mnogo efikasnije procesuira pripremu izvršenja teškog krivicnog dela, poput ubistva.

„Do sada smo imali slučaj da, ukoliko se neko uhvati u pripremnim fazama izvršena krivičnog dela ubistvo, nije mogao da bude procesuiran za to delo, već da bude procesuiran za krivično delo nelegalno posedovanje oružja ili neko drugo delo“, naveo je Stefanović.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike