U trendu

Razmotrićemo zabranu ulaska Vokera u Srbiju

Mininstarstvo spoljnih poslova predložiće Vladi Srbije da se razmotre sve mere koje se mogu primeniti protiv bivšeg američkog diplomate Vilijema Vokera, zbog njegove izjave da ima plan za ujedinjenje Albanaca iz Albanije, Kosova i dijaspore, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je rekao da ono što Srbija može je da mu zabrani ulazak u zemlju.

„Sledeće nedelje biće održana i redovna tromesečna sednica Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija, na kojoj će u ime Vlade Srbije učestovati ministarska poravde Nela Kuburović i svakako će na toj sednici to biti jedna od tema našeg obraćanja“, rekao je Dačić, novinarima na otvaranju nove hale Fabrike „Aunde“ u Jagodini.

Ministar je ukazao da je Izjava bivšeg šefa misje OEBS na Kosvu i Metihiji Vokera potvrdila ono što smo, kako je rekao, mi uvek govorili a to je da događaji na Kosovu i Metohiji i bombardovanje Srbije, koje usledilo nisu bili slučajni.

„Nije to bio izolovani incident, to je bila sistematska politika koja je imala za cilj, pripremu stvaranja tzv. nezavisne države Kosovo, nove Albanske države, nelagalne države na teritoriji Srbije“, rekao je Dačić.

Podsetio je da je svojevremeno u Račku, bez bilo kakve istrage i bez stručnjaka, Voker kao šef misije OEBS ustanovio da su ubijeni albanski civili i da je to ucinila srpska vojska i policija.

„To je bila osnova za odluku o bombradovanju SR Jugoslavije“, rekao je Dačić.

Taj isti čovek danas, posle završetka svog političkog zadatka radi i dalje za ostvrenje ciljeva Velike Albanije, dodao je Dačić.

„S druge strene imate, takođe neke političare iz Evrope i Amerike koji govore da je ta teorija o “velikoj Albaniji“ srpski izum a vidite i sami da je o tome gvorio Rama, govorio Tači, Musliju, sa sada o tome govori i Voker“, rekao je Dačić.

Srbija naravno treba da iskoristi sva pravna i politička sredstva, da svima to stavi do znanja, da nije prvi put da Voker to govori, te da je on o tome više puta pričao na ovim prostorima.

On, kazao je, nije jedini političar i diplomata iz tog vremena koji koristi to što je radio tada na Kosovu za svoj biznis.

Mnogi su, podsetio je, kasnije dobili posao na Kosovu, što govori da postoji ozbiljna sprega između njihovog političkog rada, političkih ciljeva iz tog vremen i onog što danas rade.

„Mi ćemo proučiti sve mogućnosti, na koji način najbolje možemo pravno da delujemo, dali možemo negde nekoga da tužimo ali sigurno možemo politički da protestujemo, kod OEBS-a, pre svega“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da je o tome juče obavestio ambasadora SAD u Beogradu.

„Voker sada nije u diplomatskoj služnbi SAD, a prema rečima ambasadora Skota njegov stav ne odražava zvanični stav SAD“, rekao je Dačić primetivši, međutim, da je ponašanje bivšeg američkog zvaničnika simptomatično.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar