Reagovanja na izjavu albanskog ministra o otvaranju „granice“ između KOS i ALB

Gazeta: Haradinaj odobrio „ukidanje kosovskoalbanske granice“

Prištinska Gazetaexpres prenosi da je sinoć u Srbici ministar dijaspore Albanije Pandeli Majko izjavio da od 1. januara počinje slobodno kretanje između Albanije i Kosova, dodajući da je reč o odluci albanskog premijera Edija Rame.

Majko, međutim, kako navodi Gazeta, nije pominjao kosovske vlasti, ali zvaničnici u Prištini danas, i to iz kabineta kosovskog premijera Haradinaja, potvrđuju da je takvoj ideji upravo on dao „zeleno svetlo“.

Drecun: Najave Majka jedan korak u stvaranju velike Albanije

Najave albanskog ministra za dijasporu Pandelija Majka o otvaranju granica od prvog januara između Albanije i Kosova su jedan od koraka u realizaciji albanske ideje o stvaranju velike Albanije, kazao je danas predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i ocenio da je to za svaku osudu.

Drecun je za Tanjug izjavio da najavljeno otvaranje granica predstavlja velikoalbanske pretenzije i velikoalbanske ciljeve.

Simić: Izjava albanskog ministra ugrožava mir

Poslanik Srpske liste Igor Simić rekao je danas da je izjava albanskog ministra dijaspore Pandelija Majkoa, da će od prvog januara biti otvorene granice između Albanije i Kosova, neodgovorna i da ugrožava mir na ovim prostorima.

Simić je u izjavi novinarima kazao da se mir ugrožava i ćutanjem međunarodne zajednice.

Proroković: Kosovo i Albanija se funkcionalno integrišu

Kosovo i Albanija su od 2009. potpisali više od 10 ‘bilateralnih’ sporazuma i najava ministra dijaspore Albanije Pandelija Majka da će „granice“ između Albanije i Kosova biti otvorene od 1. januara predstavlja nastavak njihove funkcionalne integracije, kojom se suštinski, ali ne i formalno, realizuje ideja velike Albanije, smatra Dušan Proroković.

Proroković, iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, podseća da je 2006. godine Kontakt grupa rekla da se definišu tri principa u vezi sa budućnošću Kosova i da je jedan od njih bio da nema ujedinjavanja Kosova sa nekom susednom državom.

Đurić: E. Hodža nije više živ, od Velike Albanije nema ništa

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je danas da je izjava ministra dijaspore Albanije Pandelija Majka, da će od prvog januara biti otvorena granica između Albanije i Kosova, neozbiljna i neodgovorna i da služi samo da dodatno pogorša odnose u regionu.

„Enver Hodža je mrtav, a od Velike Albanije nema i neće biti ništa. Kosovo i Albanija nemaju granicu, već je granica između Srbije i Albanije i to u dužini od 111 kilometara“, naveo je Đurić.

Majko: 1. januara se ukida granica između Kosova i Albanije

Ministar dijaspore Albanije, Pandeli Majko, najavljujuje otvaranje „granice“ između Albanije i Kosova, prenosi kosovski portal Lajmi.net.

„Želimo da otvorimo granicu između Albanije i Kosova. Premijer mi je rekao da je doneta odluka. Od 1. januara počinje slobodno kretanje između Albanije i Kosova“, rekao je Majko, prenosi portal.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike