najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Reforma policije ključna za uspeh plana za poglavlje 24

Planirana reforma policije biće ključna za sprovođenje mera predviđenih Akcionim planom za poglavlje 24 koji je nedavno odobrila Evropska komisije, rekla je direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Sonja Stojanović Gajić.

„Mislimo da neće biti efikasnog sprovođenja, ako se ne sprovede reforma policije jer je ona preduslov za većinu drugih reformi i sada je bitno da ne samo 10 koordinatora podgrupa unutar poglavlja 24 radi dan i noć, već da različiti državni organi mogu da krenu usaglašeno da sprovode sve aktivnosti predviđene planom“, rekla je Sonja Stojanović Gajić za portal EurAktiv Srbija.

Ona je rekla da je za pozitivno mišljenje Evropske komisije o Akcionom planu za poglavlje 24 bila ključna sposobnost Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da pripremi plan, ali i plan za reformu policije koji je predložilo to ministarstvo.

„Odluci je dodatno doprinela i činjenica da je u proteklih nekoliko meseci Vlada Srbije uspela da odgovori na bitnu evropsku krizu velikog priliva izbeglica sa Bliskog istoka“, rekla je Stojanović Gajićeva.

Na to pitanje se odnosi gotovo polovina poglavlja 24, poput zbrivanjavanja izbeglica, zaštite granica i slobodnog kretanja ljudi, rekla je Sonja Stojanović Gajić, koja koordinira Radnom grupom Nacionalnog konventa za poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbednost.

Ona je rekla da je akcioni plan dovoljno dobar da se počne sprovođenje reformi i istakla da pozitivno mišljenje Evropske komisije predstavlja zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 24, ali da će se ono otvarati onda kada bude spreman i akcioni plan za poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava.

„Uprkos tome (pozitivnom mišljenju EK), ne verujem da ćemo otvoriti poglavlje odmah jer se poglavlje 24 nikada ne otvara bez poglavlja 23 – Prava i osnovna ljudska prava, zato što su ta poglavlja međusobno povezana“, rekla je ona.

Evropska komisija je, kako je u sredu saopštio MUP, pozitivno ocenila Akconi plan za poglavlje 24, a nacrt akcionog plana za poglavlje 23 još razmatra, pošto je dopunjena verzija, prema informacijama iz Ministarstva pravde, dostavljena 26. avgusta.

Sonja Stojanović Gajić je ocenila i da su rokovi predviđeni planom za poglavlje 24 ambiciozni, pošto većina aktivnosti treba da se sprovede do 2018, ali je istakla da bi neke aktivnosti i sada mogle da se sprovedu, poput donošenja zakona o azila.

Više o ovome na sajtu EurAktiv Srbija.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike