U trendu

Regionalna direktorka Evropske komisije: Srbija na dobrom putu ka EU

Direktorka za Zapadni Balkan Generalne direkcije Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju, Henoveva Ruiz Kalavera ocenila je danas da je Srbija „na dobrom putu“ ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Vlada Srbije je saopštila da je Kalavera u razgovoru s ministarkom zaduženom za evrointegracije Jadrankom Joksimović pozdravila „konstruktivan odnos Srbije prema temama od krucijalnog značaja za EU“ i pohvalila aktivnosti „države i svih u sektoru evropskih integracija“.

Sagovornice su ocenile da postoje izazovi u korišćenju 80 miliona evra predvidjenih Sporazumom o sektorskoj budžetskoj pomoći za reformu javne uprave, da su neophodni bolja koordinacija i političko odlučivanje o prioritetima. 

Ministarka Joksimović je istakla da je Srbija jasno opredeljena da nastavi proces pridruživanja EU jer je članstvo njen strateški interes.  

Joksimović je navela da je u pregovorima Srbije sa EU otvoreno osam poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvoriena. Dodala je da će Beograd do kraja ove godine biti „tehnički spreman“ za otvaranje još nekoliko poglavlja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar