U trendu

RIK: Predaja izbornih lista do 8. aprila

Republička izborna komisija (RIK) donela je danas uputstva za sprovodjenje vanrednih parlamentarnih izbora, a za rok da političke stranke predaju izborne liste odredjen je 8. april.

„Mi ćemo sad na sajtu RIK objaviti sve obrasce utvrdjene na sednici i od tog momenta stranke mogu da krenu da prikupljaju potpise i da spremaju svoje liste. Poslednji dan za predaju lista je 8. april do ponoći“, rekao je predsednik RIK Dejan Djurdjević novinarima nakon sednice u Beogradu.

On je kazao i da je na sednici Komisije utvrdjen obrazac za izjavu birača koji podržava izbornu listu.

„Sve one priče koje kolaju od nekih političkih stranaka da je obrazac unapred utvrdjen ne stoje. Obrazac će se tek sada napraviti na osnovu predloga za izmene koje je svaka od političkih stranaka iznela“, rekao je Djurdjević.

On je naveo i da je RIK uputio Vladi Srbije zahtev da se odobri novac iz budžetske rezerve za održavanje izbora, i da je procena RIK da bi izbori trebalo da budu za 100 miliona dinara jeftiniji.

„Pri tome će vanredni parlamentarni izbori stvoriti uštede opštinskim i gradskim izbornim komisijama“, naveo je predsednik RIK.

On je kazao i da je upućen zahtev vladinoj Kancelariji za Kosovo i Metohiju da sa OEBS-om dogovori na koji način će biti organizovani izbori na toj teritoriji.

Na sednici je dogovoreno i da glasački list bude led sive boje, a kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije roze boje.

Sav izborni materijal štampaće Službeni glasnik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar