RIK utvrdio konačne rezultate na izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je večeras konačne rezultate na izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina, održanim u nedelju, 4. novembra.

Na izborima za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) glasalo je 106.328 birača, od kojih je 22.141 glasalo za listu Samoopredeljenje-dr Sulejman Ugljanin.

Ta lista imaće 14 od 35 članova BNV-a, dok će 13 članova imati Matica Bošnjaka-akademik Muamer Zukorlić, a osam članova imaće lista „Vakat je-prof. dr Sait Kačapor“.

Na izborima za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine glasalo je 14.274 birača, a najviše glasova osvojila je lista „Partija za demokratsko delovanje-Šaip Kamberi“ koja će imati šest članova saveta.

Izborna lista „Alternativa za promene-Šćipim Arifi“ koja je osvojila 3.723 glasa imaće četiri člana, dok će dva člana imati „Demokratska partija-dr sci. Nagio Arifi“.

Za Nacionalni savet aškalijske nacionalne manjine glasalo je 1.216 birača, a najviše članova saveta, sedam osvojila je lista „Za pobedu“- Erdelj Osman.

Najviše članova u Nacionalnom savetu bugarske nacionalne manjine imaće lista „To smo mi“ -prirodni pokret, koja će imati 17 članova.

Na izborima za članove saveta bunjevačke manjine 13 članova osvojila je lista „Bunjevci zajedno“,  a glasalo je 7.844 birača.

„Vlasi za Srbiju“ imaće 22 člana u savetu vlaške nacionalne manjine za koju je glasalo 13.320 birača.

U Nacionalnom savetu grčke nacionalne manjine svih 15 članova biće sa liste „Grci zajedno-Petar Rodificis“ koja je jedina učestvovala na tim izborima.

Egipatski nacionalni savet činiće šest članova sa liste „Esnaf“- Kujtim Demir koja je osvojila 946 glasova od 3.938 glasača koji su učestvovali ma izborima.

Većinu u Nacionalnom savetu Madjara činiće 30 članova liste „Madjarska sloga“ koja je osvojila 39.166 glasova od 129.467 birača koji su izašli na izbore.

„Gerhard“ podunavske Švabe-zajedno, Antun Bek osvojila je 10 mesta u Nacionalnom savetu nemačke nacionalne manjine, a u savetu Poljaka svih 15 članova biće sa liste „Svim srcem za Poljake“.

Najviše glasova-27.645 za izbor članova saveta romske nacionalne manjine osvojila je lista „Sveevropski romski pokret“ koja će imati 32 od 35 članova tog saveta.

„Rusini zajedno“ osvojili su devet mesta u savetu rusinske nacionalne manjine, dok su „Slovaci napred!-Pavel Surovi“ osvojili devet mesta na izborima za savet te nacionalne manjine.

Na izborima za slovenačku manjinu pobedila je lista „Slovenci zajedno“ koja je bila jedina, a Nacionalni savet ukrajinske nacionalne manjine činiće pet članova Grupe birača „Senjuk“ – Ivan Kuzma, četiri člana liste „Tvoj narod, tvoj glas-zajedno za Ukrajince-Miroslav Hočak“, a tri sa liste „Kolomejka-Nikola Ljuhović“.

Zbog neregularnosti biće u sredu, 14. novembra, ponovljeni izbori na po jednom glasačkom mestu za Nacionalne savete Rumuna u Vršcu, i Čeha u Beloj Crkvi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike