Rimejk prvog predavanje o računarskim mrežama posle 33 godine

BEOGRAD – Profesor Fakulteta organizacionih nauka (FON) Božidar Radenković održao je danas rimejk prvog predavanja koje je pre 33 godine držao studentima na predmetu Računarske mreže.

I sada, kao i tada, predavanju su prisustvovali nekadašnji studenti koji su 1986. slušali o računarskim mrežama, kao i profesor koji je bio rukovodilac studija Vidojko Ćirić, na čijim studijama je Radenković svojevremeno formirao predmet Računarske mreže i održao prvu nastavu.

„Jugoslavija je pre 33 godine bila ozbiljna država i u svim oblastima pratila većinu evropskih zemalja. Računarske mreže su bile oblast o kojima je država vodila računa, i u to vreme kada je internet bio priključen na oko 2.000 računara u svetu, Jugoslavija je imala prvu nacionalnu mrežu za prenos podataka ‘Jupak'“, rekao je Radenković.

Kaže da su tada čak i internet veze između gradova Srbije bile brže nego što su bile između gradova u Americi.

„U to vreme bio je izazov napaviti predavanje da bude apstraktno, dovoljno ozbiljno i da pokrije dug period vremena. Napravili smo predavanje, ali i nastavni plan i program u to doba koje je i danas aktuelno kao i pre 33 godine“, istakao je Radenković.

Takođe, dodaje on, FON je pre 18 godina na poslediplomskim studijama uveo smer elektronsko poslovanje, koje je, objašnjava, oblast u okviru računarskih mreža koja najviše ekonomski doprinosi razvoju civilizacije i svetske ekonomije.

„Danas, posle 18 godina, vodeći svetski univerziteti prave takve programe kakve smo mi imali pre 18 godina. Na taj način mi smo doprineli ne samo našoj ekonomiji nego i razvoju te oblasti u svetu“, naglasio je Radenković.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike