Ristić: Razumno bi bilo napraviti podelu ili razgraničenje

BEOGRAD – Reditelj i osnivač KPGT Ljubiša Ristić govoreći o kosovskom pitanju smatra da bi bilo razumno napraviti podelu ili razgraničenje.

„Nama ostaje da tražimo da se nađe neki kompromis za Kosovo kako bi Srbija nastavila da se razvija. Biće to bolno za obične ljude, ali problem mora da se reši kako bi se omogućio bolji život“, kaže Ristić.

On ukazuje da Srbija ovog puta nema argumente kao posle Prvog svetskog rata kao pobednica.

„A i nemamo milion vojnika kao što je imao Tito da bismo smeli da kažemo istorijsko „da“ ili „ne“. Meni izgleda da oni koji su voljni da donesu bilo koje rešenje za Kosovo to ne žele“, kaže on za „Kurir“ od nedelje na pitanje kakav ishod očekuje za kosovsko pitanje.

Upitan na koga konkretno misli, on kaže – na Ameriku.

„Kosovski scenario videli smo već u Panami pre 115 godina. Kosovo je važno za SAD i mesto s kog mogu da kontrolišu ostatak Evrope. Nemci i Rusi se tome protive, ali niko nema volju da nađe trajno rešenje za Kosovo. Svima odgovara sadašnje stanje“, navodi Ristić.

Na pitanje da li nas ovo uvodi u neki novi rat, on odgovara da niko od svetskih sila nije spreman da brani oružjem Kosovo, a ni mi sami:

„Dobro smo naučili neke lekcije.“

Odgovarajući na pitanje ko može da bude faktor mira, on kaže da je to Kina.

„Oni računaju i gledaju 400 godina unapred. Rešili su da preko nas naprave svoj novi put svile…“, kaže Ristić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike