U trendu

Rističević predsedavajućem Skupštine: Ne prekidajte me, inače nećete moći da završite …

Marijan Rističević, poslanik Narodne seljačke stranke koja je deo vladajuće koialicije, zapretio je danas predsedavajućem Vladimir Marinkoviću da neće moći da završi sednicu Skupštine Srbije ukoliko mu ne dozvoili da govori i ukoliko ga bude prekidao.

On je hteo da govori o Aerodromu „Konstantin veliki“ u Nišu o kojem su ranije polemisali poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić i poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović.

Predsedavajući Marinković je tražeći da se razgovara o zakonima na dnevnom redu, prekinuo Rističevića rekavši mu da se vrati na temu, na šta mu je Rističević odgovorio da ga ne prekida i da će, ukoliko to bude činio, reklamirati povredu Poslovnika toliko puta da će „teško moći“ da se završi sednica.

On je kazao i da se drži teme „onoliko koliko su bili i prethodni govornici“ kada su govorili o niškom aerodromu.

Rističević je pitao da li su protesti u Nišu zbog namere države dapreuzme vlasništvo nad aerdoromom, prijavljeni po zakonu i napomenuo da na njih dolaze opozicioni funkcioneri.

On je potom govorio o tome kako je novac toršila bivša vlast, o lošim privatizacijama, navodeći da zato aerodrom u Nišu nije bio završen, dok sadašnja vlada ulaže u njega i podržava razvoj Niša.

O aerodromu je raspravu počeo poslanik DS Goran Ćirić negodujući zbog namera da se vlasništvo prenese na državu, na šta je Martinović rekao da je Vlada od 2014. godine davala ogromna sredstva da aerodrom opstane i da je to razlog što je aerodrom „u plusu“.

Martinović je kazao i da je DS napravila Gradu Nišu štetu od 64, 2 miliona evra.

„Šta bi bilo da Vlada Srbije, poštujući odredbe ugovora koji ste vi potpisali 2010. godine, ‘presavije tabak’ i tuži grad Niš za 64,2 miliona evra. Grad Niš bi bio blokiran, grad Niš bi bankrotirao, kao što bi i Srbija bankrotirala 2012. godine, odnosno 2013. godien da ste vi nekim slučajem ostali na vlasti. Prema tome, prestanite da obmanjujete gradjane Niša kako ste vi veliki branilac Aerodroma od Vlade Srbije“, rekao je Martinović.

Potom je optužio funkcionere DS da su za vreme bombardovanja SRJ 1999. godine bili „lokatori“.

Na to je Ćirić rekao da je rezervni kapetan i da je 1999. godinu proveo u raktenim jedinicama u okolini Podujeva i tražio od Martinovića da kaže gde je on bio tada.

Ćirić koji je bivši gradonačelnik Niša, rekao je da je ponosan na to gde je bio 1999. i 2001. godine, kada je aerdorom počeo da se renovira od posledica bombardovanja.

„Mislim da dugujete izvinjenje. Meni ne možete da govorite da sam bio lokator“, rekao je Ćirić i dodao da Martinović vredja kada ne može da odgovori na kritiku.

Martinović mu je odgovorio da je 1999. godine bio „mladi student“ Pravnog fakulteta i da „nije mogao da nosi pušku“.

„Vi ste rezervni kapetan, ja sam rezervni potporučnik. 1999. godine nisam na žalost mogao sa puškom u ruci da branim Srbiju bio sam student, završavao sam Pravni fakultet, ali sam 1999. godine podržavao Vladu koja je branila Srbiju od NATO agresije za razliku od vas koji ste pozivali da se udari inteziviraju da bi se ta vlada srušila“, rekao je Martinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar