U trendu

RSE: Transformacija KBS dovedena u pitanje zbog taksi

PRIŠTINA – Transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. vojsku Kosova dovedena je u pitanje odbijanjem Prištine da postupi po zahtevu SAD i ukine nametnute stopostotno povećane takse na robu iz Srbije i BiH, preneo je Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Podseća se da Transformacija tih snaga za vanredne situacije u tzv. vojku bio dug proces koji je završen krajem prošle godine, a nakon podrške koju je Priština dobila od SAD.

Samo mesec dana kasnije, ova transformacijama dovedena je u pitanje zbog odbijanja Prištine da se suoči sa zahtevom SAD za suspenziju nametnutih taksi na robu iz Srbije i BiH, kao uslov za nastavak dijaloga sa Beogradom.

Nakon jučerašnjeg najnovijeg oštrog upozorenja SAD Prištini u kojem je izražena zabrinutost Vašingtona zbog ponašanja prištinskih institucija i zaprećenim sankcijama posebno u oblsti bezbednosti, zamenik kosovskog ministra odbrane, Burim Ramadani, smatra da ove razlike neće uticati na podršku koju su SAD pružale razvoju Kosova.

Međutim, stručnjak za bezbednost, Nuredin Ibiši, smatra da kosovske vlasti treba da ozbiljno da shvate američki zahtev za suspenziju taksi na proizvode iz Srbije i BiH.

„Odbijanjem zahteva SAD-a, ušli smo u veoma osetljivu ili opasnu fazu zamrzavanja odnosa što mislim da može imati nepredvidive posledice za zemlju. Neophodan je oprez u ovoj situaciji …“, rekao je Ibriši.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike