RSF: Posle pet godina Vučićeve vladavine, novinarstvo u Srbiji nebezbedno i bez podrške vlasti

Srbija tokom pet godina otkako zemljom upravlja predsednik Aleksandar Vučić, prvo kao premijer a zatim predsednik, postala je mesto gde novinarstvo nije ni bezbedno niti podržano od vlasti, navodi se u danas objavljenom izveštaju Reportera bez granica (RSF).

Prema indeksu RSF-a za 2019, Srbija je u odnosu na prethodnu godinu pala 14 mesta i nalazi se 90. mestu.

„Broj napada na novinare i medije je u porastu, uključujući i pretnje smrću, a zapaljiva retorika na čijoj su meti novinari sve više dolazi od vladinih zvaničnika“, navodi RSF.

Mnogi pokušaji da se ugrozi integritet novinara nisu istraženi, rešeni ni kažnjeni, a „agresivne kampanje klevete koje provladini mediji organizuju protiv istraživačkih novinara su u punom zamahu“, dodaje se u izveštaju.

Neki hrabri novinari nastavljaju, kako se navodi, da pokrivaju opasne teme kao što su kriminal i korupcija, ali „zbog nedostatka pluralizma u zemlji njihovo izveštavanje je ograničeno“.

Izuzetno je zabrinjavajuća situacija izmedju političara i medija, dezinformacija koje Vlada toleriše i nedostatka pluralizma u štampanim i elektronskim medijima, navodi RSF.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike