U trendu

RTK na albanskom: Putin Vučiću navodno poslao zahteve

PRIŠTINA, 14. jauara (Tnajug) – Tri dana uoči dolaska predsednika Rusije Vladimira Putina u Beograd, prištinski javni servis RTK na albanskom jeziku plasirao je informaciju da je navodno šef ruske države, posebnim kanalima preko svojih tajnih službi, dostavio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tri zahteva koja mora da ispuni.

Pozivajući se na izvor iz, kako se navodi, diplomatskog predstavništva jedne zemje članice Višegradske grupe u Beogradu, navodi se da ti zahtevu predsediku Srbije nisu stigli preko ruske ambasade u Beogradu, jer, kaže RTK na albanskom, poučen isustvom Putin više nema poverenja u diplomatske predstavnike svoje zemlje.

A zahtevi su: da sporazum Beograda i Prištine ni pod kojim uslovima ne treba da bude postignut, gušenje beogradskih protesta „jedan od pet miliona“, koje finansira NATO i hapšenje pojednih pripadnika opozicije

„Eventualni sporazum sa Kosovom je protiv interesa Ruske Federacije. To približava Srbiju Zapadu i NATO-u. Ako NATO ubedi Srbiju da postigne taj sporazum, onda će i Srbiju ubediti da se priključi Alijansi u bliskoj budućnosti“, navodi RTK obrazloženje neimenovanog izvora.

Navodi se i da je saradnja Srbije sa NATO daleko veća nego sa vojnim savezom BRIKS, koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Prema izvoru RTK iz zemlje članice Višegradske grupe, Rusija pokušava da pridobije Srbiju snabdevajući je poslednjih godina teškim naoružanjem, i to, kako kažu, zastarelim.

Što se beogradskih protesta tiče, izvor RTK tvdi da njih, prema podacima ruske obaveštajne službe, finansira NATO, što kod Putina stvara zabrinutost.

Putin navodno strahuje da bi ti protesti mogli Vučića da zbace s vlasti, a ako se to dogodi Rusija više ne bi bila prihvaćena kao saveznik Srbije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike