U trendu

RTV Gračanica: Osude novinarskih udruženja selektivne

GRAČANICA – Radio televizija Gračanica najoštrije je danas osudila uvrede upućene predsedniku Društva novinara Kosova i Metohije i dopisniku Glasa Amerike Budimiru Ničiću u komentarima na tekst „Neprijatnost ili šala“ portala Gračanica Onlajn.

„Sedoci smo ozbiljnosti i odgovornosti posla kojim se bavimo, jer smo i sami doživljavali verbalne i fizičke napade na rizičnim i visokorizičnim terenima i smatramo da je bilo koji vid uvreda, pritisaka ili pretnji novinarima apsolutno neprihvatljiv“, ističe se u saopštenju Kolegijuma te televizije.

Navodi se da je, međutim, zabinjavajuće da Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije, niti bilo koja druga strukovna novinarska udruženja ni u jednoj rečenici nisu osudila postupak predsednika DNKiM, podružnice UNS-a na KiM, Budimira Ničića, iako Ničić nije negirao da je novinarki RTV Gračanica uputio reči sledeće sadržine: „Slikaj, slikaj, pa da pošalješ Vučiću“, navodno u „šali“, kako je nakon toga izjavio.

„Procenite sami, da li je to etiketiranje novinara ili ne? Proceniće i narod, čiji nam je sud najbitniji, jer je narod upravo taj zbog koga smo mi oformljeni i zbog koga radimo unazad 20 godina“, poručuju iz tog medija.

Takođe se, kažu., dovode u sumnju navodi iz saopštenja uređivačkog kolegijuma RTV Gračanica, što je takođe neprihvatljivo i uvredlkivo, jer RTV Gračanica poseduje hiljade i hiljade sati materijala, a poseduje i materijal sa održanog protesta “1 od 5 milona“ u Gračanici.

Netačna je i tvrdnja predsednika DNKiM da je novinarka RTV Gračanica slikala kolege ponaosob, jer je ona slikala samo učesnike protesta u cilju izveštavanja sa događaja.

U saopštenju se podseća da je RTV Gračanica mediji čija je misija pravovremeno i istinito izveštavanje stanovništva Kosova i Metohije, a najmanje podsticanje bilo kakvih sukoba.

„Ali na ovakvo selektivno reagovanje UNS-a i NUNS-a, i stajanje u zaštitu pojedinih novinara, a zanemarivanje, relativizovanje i minimiziranje etiketiranja drugih (kako predsednik DNKiM kaže, „Vučićevih“) novinara, je prosto neprofesionalno i neprihvatljivo, i na to ne možemo da ćutimo“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike