U trendu

'RTV omogućio Vučiću zloupotrebu javne funkcije'

Pokret Podrži RTV je danas saopštio da Radio televizija Vojvodine (RTV) tokom već treće nedelje kampanje pred predsedničke izbore krši medijske zakone i Pravilnik REM, dok pojedini članovi tog regulatornog tela u javnosti iznose netačne informacije o broju pritužbi koje su mu gradjani uputili na rad RTV.

U saopštenju se navodi da je monitoring koji Pokret Podrži RTV sprovodi već treći nedelje, ponovo pokazao da je RTV prekršila odredbu REM kojom je „zabranjeno prikriveno emitovati predizborni program u vidu informativnog ili druge vrste programa“.

U saopštenju se navodi da je Aleksandar Vučić bio gost emisije „Sučeljavanje“ u četvrtak 23. marta, u kojoj je potpisan kao predsednik Vlade Srbije, iako je iz njegovog nastupa bilo jasno da je „govorio sa pozicije predsedničkog kandidata“.

„Vučić je govorio o svojim dosadašnjim rezultatima, predsedničkim izborima, opoziciji i o tome šta će učiniti ukoliko bude izabran za predsednika Srbije. Samim tim, RTV je imala obavezu da emisiju adekvatno označi i da Vučića potpiše kao kandidata za predsednika“, piše u saopštenju.

Pokret navodi da je, pored prikrivenog predizbornog programa, RTV kandidatu Vučiću „omogućila da zloupotrebi“ funkciju premijera, a ostale predsedničke kandidate stavila u neravnopravan položaj jer ih je do sada predstavljala u znatno manjem obimu, što je pokazao i monitoring.

Po rezultatima tog monitoringa, Vučić je u „Sučeljavanju“ govorio 67 odsto vremena, dok je drugi gost, autor emisije „Presija“ Zoran Panović, na raspolaganju imao četiri puta manje vremena.

„To pokazuje da nikakvog sučeljavanja zapravo nije bilo, već da je emisija poslužila isključivo za prenošenje predizbornih poruka“, piše u saopštenju.

Pokret je podsetio da je Vučić u više navrata tokom prošle godine govorio da „godinama nije gostovao na RTV i da ne planira ni da ide tamo“, ali da je „ove godine iskoristio šansu da se kao predsednik Vlade sučeli sam sa sobom upravo u tom mediju“.

Zbog kršenja Pravilnika, gradjani su, na inicijativu Pokreta, poslali više od 30 novih pritužbi Regulatornom telu za elektronske medije, čime je broj ukupno podnetih prijava prešao 100.

Pokret je zbog toga ocenio da su neistinite tvrdnje članice Saveta REM-a Olivere Zekić u intervjuu za „Ekspres“ da je to telo dobilo „samo tri prijave“.

„Izražavamo bojazan da će se REM oglušiti o još jednu zakonsku obavezu: da reaguje po prijavama gradjana“, upozorio je Pokret i pozvao gradjane da nastave da prate rad medija u kampanji i da nepravilnosti prijavljuju REM, kao i do sada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.