najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rušenje u Savamli je stranputica kojom je neko mislio da može da se ide

Zaštitnik gradjana Saša Janković izjavio je danas, povodom rušenja objekata u Savamali da je to „stranputica kojom je neko mislio da može da se krene“.

Janković je, gostujući na Radio televiziji Vojvodine, kazao da je sve što je do sada objavio o tom slučaju potkrepljeno činjenicama i rezultatima istrage koju su sproveli on i njegovi saradnici.

„Neko je pomislio da može da preuzme vlast i da će zastrašivanjem gradjana da ih ućutka. Ovaj slučaj ima mnogo nivoa – pravni, politički, ali i disciplinski. Smatram da policijski komandir koji je pristao da policija ne reaguje, više ne može da obavlja taj posao“, rekao je ombudsman.

Janković je objasnio da kolege nalogodavca „svakodnevno žrtvuju živote poštujući zakone, a da je onaj ko je pristao da ne reaguje“ pokazao da „nije dostojan da bude policajac“.

„Mora da se uradi nešto po vertikali. Mora doći do korenitih promena“, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, on je pokrenuo i postupak kontrole rada gradskih vlasti, istakavši da će policija morati da otkrije ko je rušio objekte, jer on nema nadležnost za to.

„Pokrenuo sam postupak za utvrdjivanje šta su gradske službe radile nakon rušenja. Prvo, teren je raščišćen, a nije dat vremenski period vlasnicima da to urade, kako zakon nalaže. Gradske vlasti su reagovale mimo svih procedura“, smatra Janković.

On je podsetio da je utvrdio da je policija napravila propust samim tim što nije reagovala na poziv u pomoć gradjana.

„Na snimcima iz policije koje sam preslušao poziva je bilo, a operaterka nije znala kako da odgovori na njih. Tek kada se čulo da se radi o terenu gde će biti ‘Beograd na vodi’ odlučeno je da se ne reaguje. Zato sumjam da je sve isplanirano“, rekao je Janković.

On je ocenio da krivci treba da dobiju najtežu disciplinsku kaznu – otkaz, ali ne operaterka, već oni koji su odlučivali te noći.

„Bitno je da policija i tužilaštvo odrade svoj posao i da se vrati poverenje gradjana u institucije“, rekao je zaštitnik gradjana.

On je ocenio da će do raspleta tog slučaja doći tek kada se oglasi tužilaštvo.

Govoreći o samom projektu „Beograd na vodi“, Janković je rekao da je on za to da se priobalje grada uredi, ali na zakonit način.

„Štetu tom projektu su naneli oni koji kroz pravnu silu pokušavaju da proguraju taj projekat, i to na brzinu i preko noći“, ocenio je Janković.

Komentarišući izjavu premijera Aleksandra Vučića da su oni koji ruše imali „dobre namere da nešto lepo urade za Beograd“, on je podsetio na staru izreku da je „put do pakla popločan dobrim namerama“, a da državni organi treba da postupaju po zakonu, a ne „dobrim namerama“.

„Isto sam i rekao i vlasnicima porušenih objekata – ako misle da imaju pravo, neka pravdu potraže na sudu“, zaključi je Janković.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike