U trendu

Rusi prvi put svog predsednika birali i u Nišu

Državljani Rusije koji žive u Srbiji južno od Beograda prvi put su danas mogli da i u Nišu glasaju na izborima predsednika Rusije.

Ambasada Rusije je glasanje organizovala u prostorijama „Društva srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika“ „Naisus“, te su neki Rusi i doputovali u Niš da bi glasali.

Kopredsednik „Naisusa“ Mihail Ciganov je rekao da ne zna broj sunarodnika koji žive na jugu Srbije, ali da u Nišu ima 70 „mešovitih porodica“.

„Uglavnom su žene Ruskinje, a samo u tri porodice je obrnuto, suprug je Rus“, rekao je Ciganov.

On je rekao da je u Rusiji izborni dan „vrsta praznika“ i zato je „Naisus“ danas priredio koncert orkestra „Impresija“ u niškom „Svetosavskom domu“.

Ruskinja Galina Filipović koja je zbog glasanja došla u Niš iz sela Mijalica kod Lebana, rekla je za agenciju Beta da je to „iskreno želela“.

„Rodjena sam patriotkinja, neograničeno volim svoju zemlju i svog predsednika. Otišla sam iz Rusije i udala se ovde pre 16 godina, ali Rusija iz mene nije otišla“, kazala je Filipović.

Nadežda Lešjanin, s Krima, koja 34 godine živi u Srbiji, nada se da će odziv ruskih glasača biti veliki, „90 odsto, kao što je bila kada je bio referendum o statusu Krima“.

Ona je rekla da i Srbija i Rusija imaju svoj cilj i svoju politiku, ali to je „isti narod i izuzetno se volimo i poštujemo“.

Biračko mesto u prostorijama „Društva srpsko-ruskog prijateljstva“ „Naisus“ zatvara se u 15 časova, a glasački listići biće odneti u Ambasadu Rusije u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.