U trendu

Rusija se sa razumevanjem odnosi prema integracijama Srbije u EU

Predsednik Državne dume Sergej Nariškin izjavio je danas se Rusija uvek sa razumevanjem odnosila prema planovima Srbije o integraciji u EU i da je nikada nije stavila pred izbor – ili Rusija ili EU.

„Mi smo se uvek sa razumevanjem odnosili i odnosimo se sa razumevanjem prema planovima Srbije o integraciji u EU. Rusija nikada nije postavila vašu zemlju pred izborom – ili Rusija, ili EU, kao što je to učinila EU sa Ukrajinom“, rekao je Nariškin u susretu sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković u u Moskvi.

On je rekao da je „najvažnije da zbližavanje Srbije sa EU ne omete razvoj bilateralnih odnosa sa Rusijom“, preneli su ruski mediji.

Nariškin je naveo i da Rusija „visoko ceni“ što se Srbija nije priključila antiruskim sankcijama.

„Znamo kakav veliki pritisak vrše Brisel i Vašington na Beograd“, rekao je Nariškin dodajući da vlasti u Beogradu razumeju da „nepriključivanje takvim sankcijama u potpunosti odgovara nacionalnim interesima zemlje i naroda“.

Maja Gojković je danas preuzela predsedavanje Parlamentarnom skupštinom Crnomorske ekonomske saradnje (CES), dok će Generalna skupština te organizacije biti održan u novembru u Beogradu.

Gojković je kazala da će se Srbija zalagati za razvijanje regionalne saradnje, povećanje efikasnosti i vidljivosti organizacije i jačanje njenog medjunarodnog položaja, prenela je Skuopština Srbije.

„Podržavamo saradnju u oblastima ekonomije, saobraćaja, energetike, kulture i obrazovanja, kao i dalji nastavak parlamentarnog dijaloga i parlamentarne diplomatije, ali i proširivanje tema kojima se Parlamentarna skupština bavi, poput pitanja migracija, informacionih tehnologija, inovacija“, rekla je Gojković.

Ona je predsedavanje preuzela od predsednika ruskog parlamenta  Nariškina, kome je zahvalila na podršci u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, dok je on izrazio zahvalnost zbog toga što Srbija nije podržala uvodjenje sankcija Rusiji i dodao da njegova zemlja nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Parlamentarnu skupštinu CES čini 12 zemalja članica – Srbija, Albanija, Azerbejdžan, Bugarska, Gruzija, Grčka, Jermenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Turska i Ukrajina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.