U trendu

Ruska vojska počela vežbe strateških nuklearnih raketnih snaga

Ruska vojska je danas počela vežbe svojih strateških raketnih snaga i razmestila mobilne raketne bacače u Sibiru da bi pokazala velike nuklearne sposobnosti.

U okviru vežbi mobilni raketni bacači „Jars“ manevrisaće u tri regiona Sibira uz korišćenje mera za skrivanje položaja od stranih obaveštajnih službi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Jars“ je interkontinentalna balistička raketa s dometom od oko 11.000 kilometara, koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu, i ona čini okosnicu ruskih strateških raketnih snaga.

Rusko Ministarstvo odbrane je objavilo snimak velikih kamiona – vučnih vozova koji nose rakete dok izlaze iz baze. U manevre u istočnom Sibiru uključeno je oko 300 vozila i 3.000 vojnika, navodi Ministarstvo.

Ruski predsednik Vladimir Putin u subotu je najavio razmeštanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji koja je sused i saveznik Rusije.

Taktičko nuklearno oružje je namenjeno za upotrebu na bojnom polju i ima relativno kratak domet, mnogo manji u poređenju sa strateškim projektilima dugog dometa, opremljenim nuklearnim bojevim glavama koje su sposobne da unište čitave gradove.

Putinova odluka da postavi taktičko oružje u Belorusiji usledila je posle njegovih višestrukih upozorenja da je Moskva spremna da za odbijanje napada na rusku teritoriju upotrebi „sva raspoloživa sredstva“, što se odnosi na njen nuklearni arsenal.

Otkako su ruske snage napale Ukrajinu, zvaničnici Rusije su više puta upozorili da je stalna podrška Zapada Ukrajini povećala opasnost od nuklearnog sukoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar