Ružić: Bavljenje politikom nije u nadležnosti nac. saveta

BEOGRAD – Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić potvrdio je danas da će izbori za savete nacionalnih manjina biti raspisani za 4. novembar i pozvao je pripadnike nacionalnih manjina da se upišu u birački spisak.

Izbori će biti raspisani sredinom meseca, dodao je Ružić gostujući na RTS.

Kako je istakao, saveti za nacionalne manjine su zaduženi da se bave kulturom, obrazovanjem i medijima na jezicima nacionalnih manjina, a ne politikom.

Trinaest odsto populacije Srbije čine pripadnici nacionalnih manjina, što je retkost u zemljama regiona, a čime se Srbija ponosi, rekao je Ružić.

„Mi tu tradiciju baštinimo i u mnogim stavkama smo i iznad evropskih standarda kada je reč o pripadnicima nacionalnih manjina. Reč je o pozitivnoj diskriminaciji pri zapošljavanju, školovanju i sličnim pogodnostima“, naveo je ministar.

Na jesen će se glasati u 21 savetu za nacionalne manjine, a da li će biti osnovan i 22 savet zavisi od broja pripadnika ruske manjine.

„Imamo 21 nacionalni savet, a da li će i Rusi da učestvuju zavisi koliko će ih biti upisano u posebni birački spisak. To nije oročeno već je to kontinuirani proces i nije vezan samo za izbore“, pojasnio je Ružić.

„Neposredni izbori će biti ukoliko je više od 40 odsto upisano u posebni birački spisak. Ako ne, onda se predstavnici biraju posredno, preko elektorske skupštine“, naglasio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Što se tiče kampanje, nje će biti kao i za svake druge izbore ali treba imati u vidu delokrug rada saveta, istakao je Ružić.

„Saveti za nacionalne manjine su zaduženi da se bave kulturom, obrazovanjem i medijima na jezicima nacionalnih manjina, a ne politikom“, rekao je Ružić.

Upitan da li je deo kampanje i poseta Sulejmana Ugljanina Prištini i najava Bedžeta Pacolija da će podržati zahteve Bošnjaka, Ružić kaže:

„Kršenje ustava u svakoj uređenoj državi nije dopušteno, o čemu bi trebalo da vodi računa gospodin Ugljanin. Sva prava nacionalnim manjinama su zagarantovana, a mnoga su i iznad evropskih standarda“.

„Ono što nigde u svetu nije dozvoljeno je separatizam i to im Srbija nikada neće dozvoliti“, zaključio je Ružić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike