Ružić: Da li Zelenović, Paunović i Đurić uopšte žele dijalog?

BEOGRAD – Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić smatra da je neprimereno što je okrugli sto o potrebi promene izbornih uslova održan bez učešća nadležnih državnih institucija koje nisu ni pozvane.
Ružić navodi da se time krši nedavno postignut dogovor o zajedničkim aktivnostima sa lokalnim samoupravama u kojima su na vlasti predstavnici opozicije, a koji su nedavno izneli svoje zahteve u vezi sa izbornim pravilima, rasvetljavanju pitanja „prekomponovanja“ lokalnih vlasti i utisaku institucionalnih pritisaka na lokalne vlasti.

Ministar se, povodom tih zahteva, 1. oktobra sastao sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem, predsednikom Opštine Paraćin Sašom Paunović i zamenikom predsednika Opštine Čajetina Arsenom Đurićem.

Ružić, kako je danas saopštilo Ministartsvo, podvukao da je vrlo licemerno napadati državu u medijima i te kritike predočiti i međunarodnoj zajednici s jedne strane, a sa druge, svaku pruženu ruku za dogovor i dijalog odbijati.

„Takvo ponašanje govori u prilog činjenici da je u pitanju lokalno politikanstvo za dnevnu potrebu“, ističe ministar.

Podsetio je da je na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić, u želji da se razvije dijalog i iznađu rešenja za zahteve predstavnika ovih lokalnih samouprava, sa njima razgovarao u više navrata i da su se dogovorili da je najbolji put organizacija radnih grupa, kao i okruglog stola, na kojima bi se sva pitanja postavila na sto, u cilju iznalaženja rešenja u korist građana Srbije.

Ružić napominje da i sam zapisnik sa nedavnog sastanka i saopštenje za javnost dokazuju upravo da je to dogovoreno na sastanku i da se dovodi u pitanje da li oni žele uopšte dijalog.

„Kako drugačije da se protumače ti potezi odustajanja od dogovorenih aktivnosti, kada je to upravo što su oni tražili“, upitao se ministar koji ističe da je do prošlog petka, 5. oktobra, trebalo da dostave predlog agende i sve teme o kojima bi se razgovaralo na radnim grupama, što nije učinjeno do danas.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike