Ružić i Sirlif o iskustvima i promenama u radu uprave

BEOGRAD – Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ministar unutrašnjih poslova Liberije Varni Sirlif razgovarali su danas o promenama u radu uprave kako bi se stvorio efikasniji, profesionalniji i moderniji servis građana.

Tema razgovora bile su i mogućnosti za saradnju dve države u pogledu stručnog usavršavanja službenika, poljoprivrede i zadrugarstva.

Sirlif je istakao da Liberija teži jačoj decentralizaciji u funkciji efikasnijeg zadovoljavanja potreba građana, kao i da nastoji da razvije zadrugarstvo kao vid udruživanja individualnih poljoprivrednih proizvođača.

Ružić je rekao da je u Srbiji značajno promenjen zakonodavni okvir kako bi se povećala transparentnost rada uprave i obezbedilo veće uključivanje građana u donošenje politika i odluka.

„Osnov svake reforme koju ovde sprovodimo, a koja se odnose na sistem javne uprave, je građanin Srbije, pre svega“, kazao je ministar i dodao da su njihove potrebe uvek na prvom mestu.

Navodeći da je za svaku promenu potrebna odlučnost i politička volja, Ružić je rekao da naša uprava pre četiri godine nije ni nalik ovoj danas, kao što ni ova danas neće ličiti na onu sutra, jer je reforma stalni proces i „mi koji služimo građanima moramo uvek da pratimo trendove i osluškujemo njihove potrebe“.

Ministri su razmatrali i mogućnost saradnje u oblasti stručnog usavrašavanja javnih službenika, posebno imajući u vidu da je Srbija donela Zakon o Nacionalnoj akademiji, kao jedan od rezultata uvođenja sistemskog usavršavanja.

Ružić je ministru Sirlifu zahvalio na tome što je njegova zemlja povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i zauzela neutralnni stav po ovom pitanju do dostizanja konačnog rešenja.

„Mi takvu odluku smatramo podrškom u nastojanjima da se nađe najprihvatljivije rešenje“, rekao je Ružić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike