U trendu

Ružić: Otvorena javna rasprava o dva zakona važna za dalju reformu javne uprave

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas je otvorena javna rasprava o nacrtima dva zakona koja su važna za dalju reformu javno službeničkog sistema u cilju uspostavljanja uskladjenog sistema radnih odnosa i plata u javnoj upravi – Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i Nacrt zakona o platama državnih službenika i nameštenika.

„Ova dva zakona nam omogućavaju da uspostavimo sistem za pravično i podsticajno vrednovanje i plaćanje rada i nagradjivanje i u državnoj upravi, ali i obezbedimo odabir najboljih kadrova“, rekao je Ružić, a saopštilo Ministarstvo.

On je istakao da će se njihovim usvajanjem, kao i donošenjem krovnog Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru 2016. godine steći uslov da se od 1. januara naredne godine počne sa uspostavljanjem sistema po kome će se „stručnost i zalaganje ceniti i plaćati i koji će obezbediti odabir najboljih kadrova“.

Ružić je objasnio da se ova reforma i ovi zakoni ne tiču povećanja plata u javnom sektoru, već se prvenstveno odnose na uredjenje sistema.

„Tek uspostavljanjem takvog sistema mi možemo razgovarati o pravičnom povećanju plata zaposlenima u javnom sektoru, koje će se odvijatu u skladu sa mogućnostima budžeta“, rekao je Ružić.

Pozvao je sve zainteresovane, stručnu javnost, sindikate da uzmu aktivno učešće u raspravi o ova dva nacrta zakona kako bi se došlo do najboljih rešenja.

Javna rasprava o nacrtima zakona traje do 24. jula 2018. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar