U trendu

Šabić: Neosnovana skupštinska odluka o kandidatima za Agenciju protiv korupcije

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izrazio je danas potpuno nerazumevanje prema odluci Odbora Skupštine Srbije za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu da povuče predlog kandidata za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, koji su zajednički podneli poverenik i zaštitnik gradjana.

Odbor je juče odlučio da predsedniku Srbije, kao i zaštitniku gradjana i povereniku vrati predloge za kandidate jer su ih podneli bivši predsednik Tomislav Nikolić i bivši zaštitnik gradjana, Saša Janković.

U saopštenju Šabić je naveo da je pismom odgovorio na dopis kojim ga je predsednik Odbora Petar Petrović obavestio o jučerašnjoj odluci Odbora.

Poverenik je podsetio na odredbu člana 51. skupštinskog poslovnika koja predvidja da Odbor daje mišljenje o predlozima odluka o izboru i razrešenju drugih funkcionera, u skladu sa zakonom.

„Odredba koja ovlašćuje Odbor da ‘daje mišljenje’ ne ostavlja ni minimum mogućnosti da se tumači tako da Odboru daje pravo da povuče predlog koji su podneli drugi, po zakonu izričito ovlašćeni predlagači“, naveo je Šabić.

On je izrazio i potpuno nerazumevanje prema „razlogu“ kojim se postupak Odbora „obrazlaže“, a koji se svodi na to da je „Saša Janković 7. februara 2017. godine podneo ostavku na funkciju zaštitnika gradjana“.

Šabić je naveo da je Janković predlog potpisao još 1. aprila 2015, i da je Jankovićeva ostavka odavno opšte poznata, pa je morala biti poznata i članovima Odbora kada su pre oko 20 dana jednoglasno utvrdili pozitivno mišljenje o podnetom predlogu i da je teško shvatljivo da iznenada postane „osnov“ čak i za promenu mišljenja.

Povodom molbe predsednika Odbora da „nakon izbora novog zaštitnika gradjana“ zajedno sa njim podnese novi predlog, Šabić je ocenio da to može biti shvaćeno kao dovodjenje u pitanje normalnog funkcionisanja institucije zaštitnika gradjana.

„Čak i kada bi postojali opravdani razlozi za podnošenje novog zajedničkog predloga (npr. predloženi kandidat odustane), ne bi bilo razloga da se čeka na ‘izbor novog zaštitnika gradjana'“, kazao je Šabić.

Dodao je da funkciju zaštitnika gradjana u skladu sa Zakonom o zaštitniku gradjana, obavlja Miloš Janković, sa svim ovlašćenjima zaštitnika, budući da zakon ne predvidja nikakva ograničenja.

Poverenik je pozvao na dosledno poštovanje zakona, ocenjujući da je jedino ispravno da se Skupština izjasni o predlogu koji su ovlašćeni predlagači podneli na način koji je predvidjen zakonom.

Šabić i Janković su predložili da član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bude bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero.

Bivši predsednik Srbije Nikolić u februaru ove godine za kandidate je predložio Nenada Tešića koji predaje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je tada, kada je predložen, bio član Komisije predsednika Srbije za pomilovanja. Nikolić je tada predložio i Marka Blagojevića koji je bio viši samostalni stručni saradnik u Predsedništvu za kadrovsko-normativne poslove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.