U trendu

Šabić: Saopštenje Ministarstva odbrane je neozbiljno, neodgovorno i nedostojno

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je „neozbiljno, neodgovorno i nedostojno“ saopštenje Ministarstva odbrane, koje je usledilo nakon što je on izrekao upozorenje tom ministarstvu da u Srbiji bez odluke suda nije dozvoljen pregled podataka o telefonskoj komunikaciji.

„Posebno je neozbiljno da Ministarstvo ‘obaveštava’ javnost da je Povereniku ‘odgovorila’ Vojnobezbednosna agencija, budući da je Poverenik o toj činjenici i o sadržini akta koji je primio od VBA, sam u jučerašnjem saopštenju obavestio javnost. A sasvim je nedostojna insinuacija sadržana u saopštenju Ministarstva, kojom se zakonita akcija Poverenika u cilju zaštite Ustavom zajemčenog prava velikog broja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pokušava predstaviti kao nekakav ‘politički’ potez“, naveo je Šabić u saopštenju.

Poverenik je podsetio da je pokrenuo postupak nadzora nakon informacije da se od pripadnika vojske traži saglasnost za obradu podataka iz privatnih mobilnih telefona, i da je pisanim putem tražio izjašnjenje povodom više otvorenih pitanja, kao i predmetno naredjenje ministra.

On Ministarstva odbrane u roku nije dobio nikakvo izjašnjenje, niti dokumenta, a pred istek roka Vojnobezbednosna agencija (VBA), kojoj se nije obraćao, dostavila mu je akt o čemu je i poverenik obavestio javnost.

„Ali, VBA nije Ministarstvo odbrane, već posebno pravno lice u sastavu Ministarstva, a što je mnogo bitnije, akt koji je dostavila Povereniku nije sadržao odgovore na najveći broj postavljenih pitanja i nije u prilogu imao nijedan od traženih dokumenata.

Poverenik je kod takvog stanja stvari, imajući u vidu rizik moguće povrede prava velikog broja ljudi, odmah Ministarstvu uputio navedeno Upozorenje. Poverenik će nastaviti postupak nadzoran i s tim u vezi, još jednom skreće pažnju Ministarstvu odbrane da je ono u zakonskoj obavezi da omogući nesmetano vršenje nadzora, dostavi odgovore na sva postavljena pitanja, kao i traženu dokumentaciju, pod pretnjom prekršajne odgovornosti“, dodao je Šabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.