U trendu

Šabić: Umesto jarbola sa zastavom Srbije, opremiti neku bolnicu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da zastavu Srbije ne voli i ne poštuje ništa manje nego predsednik Aleksandar Vučić, ali da ona ne mora da visi s jarbola, umesto kojeg se, kako je ocenio, može kupiti magnetna rezonanca za neku bolnicu, ili „nešto slično, smisleno“.

Šabić je u saopštenju ocenio da je Vučić komentarom na konferenciji za novinare diskvalifikovao njega i instituciju koju predstavlja.

Kako je navedeno u saopštenju, Šabić je „zaprepašćen“ što je predsednik Srbije na konferenciji za medije komentarisao njegov lični stav u vezi s najavljenim trošenjem 200 miliona dinara radi podizanja 120 metara visokog jarbola, s kojeg bi trebalo da visi ogromna zastava.

Vučić je, navodi Šabić, o njemu rekao da „oni koji ništa ne rade, znaju samo da kritikuju“.
 
„Predsednik se na taj način upustio u neosnovano diskvalifikovanje i mene lično, i što je mnogo bitnije, institucije koju predstavljam. To je, sasvim nekorektno i neprimereno ustavnoj poziciji i ulozi predsednika“, naveo je Šabić.

Poverenik je ocenio da to, medjutim, nije nešto posebno novo, niti neuobičajeno.

„Odavno je evidentna i sve je izrazitija spremnost i potreba predsednika da totalno subjektivno, bez kriterijuma, brani sebi bliske ljude, čak i u situacijama kad postoje, najblaže rečeno, sumnje da su ti ljudi u sukobu sa zakonom, a da, što je još gore, istovremeno vređa i omalovažava svakog ko se usudi da iznese bilo kakvo mišljenje koje nije u potpunoj, servilnoj saglasnosti s njegovim“, naveo je Šabić.

Šabić je podsetio da je na društvenoj mreži Tviter, povodom namere da se 200 miliona dinara potroši za podizanje jarbola u Beogradu, otvorio anketu, s ponudjenim opcijama – prihvatljiva je, nije prihvatljiva, besmislena je.

„Uzgred budi rečeno, velika većina opredelila se za ovu poslednju“ mogućnost, naveo je Šabić.

Poverenik je, kao nekorektnu, ocenio insinuaciju da oni koji su protiv ideje sa jarbolom koji košta 200 miliona, imaju nešto „protiv srpske zastave“.

Šabić je „onima kojima je jako važno da zastava bude na ogromnoj visini“ predložio da se „zadovolje satim da je istaknu na pilonu mosta na Adi“.

„Kad smo već kod ‘brige’ za zastavu, sugerišem im da prošetaju npr. Savskom promenadom, na koju su često ponosni, i da vide u kakvom su jadnom, nedopustivo lošem stanju zastave koje tamo ističu“, naveo je Šabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.