najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

SAD zadovoljne unapredjenjem saradnje sa NATO

Novi američki ambasador u Srbiji Kajl Skot izjavio je danas da je apsolutno uveren da je Srbija odlučna da nastavi proevrpski kurs i da će SAD učiniti sve da je podrže na tom putu.

Skot je izrazio zadovoljstvo unapredjenjem saradnje Srbije i NATO i ocenio da predstojeći predsednički izbori u SAD neće promeniti politiku Vašingtona premi Evropi i Balkanu.

„Apsolutno sam uveren da je Srbija donela stratešku odluku da sledi evropski put što toplo pozdravljamo i spremni smo da pomognemo, da učinimo sve što možemo da podržimo Srbiju“, rekao je Skot u intervjuu agenciji Beta.

Na pitanje kakvu dinamiku očekuje u napredovanju Srbije ka EU tokom svog mandata, on je dodao da Srbija ima svu podršku SAD ali da „brzina tog procesa na kraju u mnogome zavisi od EU“.

„Sve što ja mogu jeste da ohrabrim Srbiju da se trudi što više može, tako da s dolaskom sledeće Evropske komisije bude na vratima“, rekao je Skot.

Ambasador SAD je ocenio da postoji realna mogućnost da se u naredne tri ili četiri godine ostvari značajan napredak.

„SAD će svakako biti na strani Srbije u tom procesu. Reforme su dobre za Srbiju čak i ako ne udje u EU ali verujem da će vam one zapravo pomoći da vas gurnu preko praga“, dodao je.

Na pitanje da li očekuje pomeranja u poziciji Srbije prema NATO u narednim godinama Skot je rekao da „Srbija sama treba da odluči kakav će biti njen stav prema NATO“ uključujući i pitanje eventualnog članstva.

„Drago mi je što vidim da je zapravo saradnja sa NATO sve bliža… i verujem da će ta saradnja pomoći Srbiji da ojača sopstvene vojne sposobnosti, da postane stub stabilnosti u regionu ali i da ima efikasniju ulogu u medjunarodnim mirovnim operacijama u svetu“, rekao je.

Skot je ocenio da je slučaj braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla koji su ubijeni za vreme sukoba na Kosovu, „svakako bolno pitanje“ koje će nastaviti da opterećuje odnose Srbije i SAD sve dok ne bude rešeno.

„Mnogo puta smo od srpskih zvaničnika dobili uveravanja da će nastaviti  istragu. Nije logično verovati da niko ništa nije video i da niko ništa ne zna. Porodica Bitići zaslužuje da taj slučaj bude okončan i sve dok ne bude rešen, nastaviće da opterećuje naše odnose“, rekao je Skot.

Govoreći o Kosovu, ambasador je podsetio da SAD i Srbija imaju različite stavove po pitanju priznavanja nezavisnosti, naglasivši da je sada ključno fokusirati se na normlaizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„To je proces korak po korak, kako bi životi običnih gradjana sa obe strane granice bili normalniji, da ljudi mogu bezbednije da podižu porodice, da mogu slobodno da putuju i da mogu da posluju bez nepotrebnih barijera, zapravo da mogu da žive normalnim životom čak i uz neslaganje o statusu“, rekao je ambasador SAD.

Kao jedan od prioriteta tokom svog mandata u Beogradu, Skot je naveo podršku i saradnju sa civilnim sektorom i medijima.

„Smatramo da su snažni pokreti u civilnom društvu kao kiseonik koji pomaže demokratiji da napreduje, pomaže uključivanje zajednice ali i otvara debatu u društvu koja je važna za čvrsto i uspešno zakonodavstvo. Mediji su takodje značajan deo te slike“, rekao je Skot.

Upitan kako bi se novembarski predsednički izbori u SAD mogli odraziti na politiku te zemlje prema Balkanu i Srbiji Skot je kazao da očekuje interesantnu i uzbudljivu kampanju ali i da izbori u SAD zavise pre svega od unutrašnjih pitanja.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike