Saks: Srbija bi trebalo da bude ponosna na Jeremića

Profesor na Univerzitetu Kolumbija Džefri Saks (Jeffrey Sachs) rekao je da se oduvek protivio bombardovanjima i promenama režima u drugim državama kao sredstvima američke spoljne politike, a da je cenio diplomate poput predsednika Narodne stranke i bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića.

„Diplomatija je način na koji odrasli rešavaju probleme, dok bombardovanje liči na dečje igralište, s tim što se ubijaju ljudi umesto čarki u pesku. To je velika razlika izmedju sile i diplomatije“, rekao je Saks na tribini „Geopolitika konfuzije: Koliko će trajati?“ koju su organizovali Centar za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i nedeljnik „Vreme“.

Saks je naveo da se situacija u državama poput Iraka, Sirije i Libije znatno pogoršala posle američkih vojnih intervencija, a u Avganistanu rat traje poslednjih 40 godina.  

Saks je istakao da bi državama koje zapadnu u ekonomsku krizu trebalo pomoći, a ne dodatno ih kažnjavati.

„Kada država zapadne u krizu, neophodne su dve stvari – unutrašnje reforme i spoljna pomoć. Moja glavna poruka državama u krizi je: ‘Potrebna vam je pomoć’, a poruka spoljnom svetu: Budite dobri prema onome ko je u krizi“, naveo je Saks.

„Ako imate problem sa detetom zbog lošeg ponašanja, ne verujem u kažnjavanje bez davanja šanse da se popravi. Ako se država loše ponaša i zapadne u krizu, ne verujem da je delotvorna samo moralna osuda ‘loše si radio, idi do djavola'“, rekao je Saks.

Predsednik CIRSD Vuk Jeremić je rekao da je ta organizacija osnovana krajem 2013. godine, nakon njegovog predsedavanja Generalnom skupštinom UN, i istakao da su u savetodavnom odboru Centra stručnjaci svetskog nivoa, medju kojima je i Saks.

„Organizovali smo diskusije u Beogradu, Njujorku, Pekingu, Londonu, Parizu, Istanbulu i drugim svetskim centrima. Naši partneri su, izmedju ostalih, francuski Institut za spoljne poslove, Centar za američki progres u Vašingtonu, Univerzitet Harvard, londonski Medjunarodni institut za strateške studije, Ruska akademija, kineski Državni centar za istraživanje razvoja i drugi“, rekao je Jeremić.

On je podsetio da su na prethodna dva skupa koje je ta organizacija održala u Beogradu učestvovali predsednik američkog Saveta za spoljne poslove Ričard Has, bivši premijer Australije Kevin Rad i drugi.

„Dobili smo značajna priznanja iz celog sveta, a nedavno smo dobili i neobično ‘priznanje’ vlasti u Srbiji, koja nas je nazvala medjunarodnom bandom lopova. Dobrodošli u ‘gangsterski raj'“, rekao je šaljivo Jeremić, što je izazvalo smeh više od 600 prisutnih.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike