U trendu

Sanda Rašković Ivić: Povucite janičarski Zakon o nestalim bebama

Potpredsednica Narodne stranke i poslanica Sanda Rašković Ivić pozvala je poslanike vladajuće većine da „ako imaju obraza, povuku sraman Zakon o nestalim bebama“, jer se tim aktom „ozakonjuje ponovni otkup dece“ i predstavlja bruku i poniženje za sve gradjane Srbije, a najviše za roditelje nestale dece.

„To je janičarski zakon i ne priliči evropskoj državi kakva je Srbija, jer se njime ozakonjuje otkup roditeljske tuge novcem u zamenu za ćutanje. Ne može se tolika tuga i rana otkupljivati novcem“, rekla je Sanda Rašković Ivić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Potpredsednica Narodne stranke je podsetila da se zakonom odredjuje novčana naknada zbog povrede prava na porodični život i navodi da „pravična novčana naknada ne može da se dosudi u iznosu većem od 10.000 evra“.

„Da li to znači da je najskuplje dete ono koje vredi 10.000 evra, a da postoje deca koja vrede 300 evra ili 500 evra? Strašno je da živimo u društvu u kojem se prodaju bebe a kao rešenje se nudi novčana naknada za ukradeno dete do 10.000 evra“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Ona je navela da je kao psihijatar i kao poslanik razgovarala sa roditeljima nestalih beba i da niko nikada nije pominjao novčanu naknadu, nego su svi zahtevali da saznaju istinu o svojoj deci.

Sanda Rašković Ivić je istakla da država nije ništa učinila da „kazni zlikovce koji su u udruženom zločinačkom poduhvatu trgovali bebama“.

„Lako je utvrditi ko je odgovoran, jer svaki roditelj zna kada mu je dete rodjeno i kada mu je rečeno da mu je dete preminulo. Putem delovodnih knjiga može se lako utvrditi ko je tada radio u porodilištima, ko je potpisivao, a moguće je obaviti i grafološka ispitivanja da bi se videli da li su potpisi možda falsifikovani. Država ima načina da i posle nekoliko decenija utvrdi vinovnike i da ih goni“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Ona je dodala da se zakon sada donosi na brzinu jer je Evropski sud za ljudska prava još pre šest godina naložio Srbiji da uspostavi mehanizam rešavanja nestalih beba.

„Sada vlast utvrdjuje taj mehanizam tako što ozakonjuje mogućnost ponovne prodaje dece koja su jednom već oteta“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Potpredsednica Narodne stranke je upitala zašto se kupuje ćutanje roditelja i da li postoje indicije da su u nestanak dece umešani ljudi koji i danas nešto znače ili su nešto značili, pa bi „njihovo markiranje bilo šok za društvo i državu“.

„Uverena sam da je morala postojati zločinačka vertikala, jer nisu umešani samo babica i dežurni lekar, morao je da bude uspostavljen ceo sistem trgovine ljudima koji je išao do vrha države“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar