Sanda Rašković Ivić: Skupština ignoriše zahtev Narodne stranke o sednici o Kosovu

 Potpredsednica Narodne stranke i narodna poslanica Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da Skupština Srbije ignoriše zahtev te stranke za zakazivanje posebne sednice o Kosovu i Metohiji, jer u susret potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma u parlamentu vlada muk o sudbini i rešavanju pitanja Kosova.

Ona je u pisanoj izjavi navela da je sadašnji saziv parlamenta održao 25 sednica, ali ni jednu o Kosovu.

„Tokom mesec dana vanrednog zasedanja Skupštine održano je osam sednica, a nijedna o Kosovu. U Savetu bezbednosti UN se u prethodne dve godine češće razgovaralo o Kosovu nego u Skupštini Srbije, računajući i retke sednice parlamentarnog odbora za Kosovo i Metohiju,“ navela je Sanda Rašković Ivić.

Dodala je da je u medjuvremenu Kosovu dat državni pozivni broj, da su ustanovljeni „pogranični“ punktovi, isporučena srpska imovina, iseljene institucije Srbije.

„Sve je predato pod nadležnost kosovskim institucijama, ubijen je Oliver Ivanović, napadnut je i uhapšen šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić“, podsetila je ona.

Sanda Rašković Ivić je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da parlamentu na posebnoj sednici izloži svoje vidjenje rešavanja pitanja Kosova i Metohije, umesto da „kukumavči i ocrnjuje opoziciju“ na konferencijama za novinare.

„Krajnje je vreme da Vučić hrabro, muški i državnički izadje pred izabrane predstavnike naroda u Skupštini Srbije i saopšti nam svoje vidjenje, pa da ‘znamo sudbu, i sve sto nas čeka’ i da o tome ljudski porazgovaramo“, navela je ona.

Sanda Rašković Ivić je podsetila da je Vučić pre više od godinu dana pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu, ali da je svako, uključujući i vladike Srpske pravoslavne crkve, ko se usudio da iznese drugačije mišljenje od njegovog bio izložen uvredama i linču u medijima pod kontrolom naprednjačkog režima.

Podsetila je i da je Vučić nedavno izjavio da „na Kosovu nemamo ništa i bićemo srećni ako dobijemo i jedan metar“ i da je premijerka Ana Brnabić rekla da je „Kosovo bilo Srbija i svako insistiranje da ono u Srbiji ostane predstavlja kršenje kompromisa“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike