U trendu

Šarčević: Budžet Srbije za prosvetu dobar, ali nedovoljan da pokrije sve reforme

Budžet Srbije namenjen za prosvetu dobar, ali nije dovoljan da pokrije reforme, pa je zato pomoć Evropske komisije od posebnog značaja, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

On je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, na medjuministarskom sastanku rekao da je Srbija od EU dobila podršku od oko 21 milion evra.

„Sve što je do sada uradjeno u reformi obrazovanja, uradjeno je u otežanim okolnostima, jer u sistemu imamo 20 odsto manje ljudi zbog restriktivnih zakona“, rekao je Šarčević.

Govoreći o reformama u sistemu obraovanja, Šarčević je naveo da je formirana Agencija za kvalifikacije, da se dosta uradilo na državnoj maturi koja treba da bude uvedena 2020/21, uspešno se sprovodi reforma gimnazija, otvaraju se nova IT odeljenja, a planirana su i specijalizovana odeljenja za hemiju i biologiju u gimnazijama.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović podsetila je da je EU za reformu obrazovanja u Srbiji izdvojila 27,4 miliona evra, da se on povlači u tri tranše i da poslednja treba da bude povučena do kraja godine.

Ona je dodala da bi bilo „šteta i sramota“ da se ne ispuni sve što je predvidjeno za tako važan proces, za održivi razvoj Srbije.

Zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Mateja Novčič Štamcar je kazala da je bitno uspostaviti informacioni sistem i napraviti Strategiju za inkluziju Roma i akcioni plan za realizaciju prava nacionalnih manjina.

„Ovo je prilika da zajedno prodiskutujemo preporuke u vezi s važnim poglavljem 23 u oblasti obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina i učenika romske nacionalnosti“, kazala je Novčič Štamcar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.