najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Saša Janković na sednici odbora Skupštine Srbije

Poslanici opozicije su danas na sednici Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava podržali redovan izveštaj zaštitnika gradjana za 2015. godinu i dali podršku radu te institucje, dok su predstavnici vladajuće većine ponovili ocenu da je izveštaj paušalan i da izlazi iz okvira nadležnosti.

Vladajuća većina je ocenila da su u izveštaju navedene analize upravo na osnovu ličnog mišljenja i opservacije ombudsmana Saše Jankovića, a ne na osnovu argumenata i činjenica.Sednici Odbora prisustvovao je i Janković.

Na sednici je više puta bilo reči o delu izveštaja u kojem se upozorava na probleme ostvarivanja prava gradjana na slobodu informisanje i o navodima da su pojedini mediji prorežimski, kao i o navodima iz izveštaja da vlast utiče na rad pravosudja u Srbiji.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić zatražio je od Jankovića konkretne primere medija koji su prorežimski, koji su novinari ugroženi i napadani, i da mu definiše termin „botovi“koji se pominje u izveštaju.

Janković je naveo primere objavljivanja zdravstvenih kartona pojedinaca i primer Olje Bećković čije je maloletno dete, na osnovu informacija koje su procurele iz MUP-a, bilo na naslovnim stranama.

„To je ono protiv čega se borimo. Podaci koji cure iz policijske istraga i državnih službi u iste medije dovode do najgrubljeg kršenja prava i za posledicu imaju osećanje kod mnogih novinara, što dovodi do samocenzure“, rekao je Janković.

Na pitanje Orlića na osnovu kojeg kriterijuma je u izveštaju naveo da vlast utiče na rad pravosudja i tužilaštva, Janković je kazao da je to na osnovu pojedinih izjava državnih funkcionera i dužine i toka sporova.

Odgovarajući na pitanja poslanika pokreta „Dosta je bilo“ o ovlašćenjima komunalne policije, Janković je rekao da je ta služba trebalo da mnogo više bude na usluzi gradjana.

On je naveo da je bilo zloupotreba u radu komunalne policije, da je primenjivala nepostojeća ovlašćenja i da su gradjani izgubili poverenje u tu instituciju.

Predsednik Odbora Meho Omerović nije dozvoljavao da se na sednici govori van teme, Tako je više puta je pokušano da se pomene slučaj rušenja objekata u beogradskom naselju Savamala, ali je predsedavajući to prekidao, navodeći da je to bilo ove godine i da se ne tiče izveštaja koji se odosi na prošlu godinu.Poslanica Dveri Marija Janjušević ipak je uspela da iskoristi priliku i pita Jankovića da li je predsednički kandidat ili zaštitnik gradjana, na šta joj je Janković odgovorio da radi kao zaštitnik gradjana i da su sve njegove aktivnosti usmeren ka tome.

On je kazao da to o čemu drugi pričaju  –  da će biti predsednički kandidat, ne može da kaže ni „Ne“, ni „Da“.

„Ne smem da kažem ni ‘Ne’ jer je pravo čoveka da bude biran jedno od osnovnih ljudskih prava, a ja gradjanima stalno govorim da se svojih prava ne odriču, ali sasvim sigurno kada dodje vreme za to, doneću odluku, ne na osnovu pritisaka već sopstvenog mišljenja“, rekao je Janković.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike