U trendu

Saša Radulović u SAD za porez duguje milion dolara, DJB negira

Saša Radulović, lider Pokreta „Dosta je bilo“ i poslanik u Skupštini Srbije, u SAD duguje više od milion dolara za porez, objavio je danas nemački Dojče vele (DW).

Saša Radulović je, medjutim, to negirao i u dopisu Pokreta Dosta je bilo dostavljenom agenciji Beta navodi se da Radulović „ne duguje ni jedan dolar američkoj državi i poreznicima, kao što ne duguje ni jednoj drugoj poreskoj službi na svetu“.

Na izvodu američke poreske službe overenom 20. jula ove godine, kako prenosi DW, navedeno je da dug Radulovića, s nekadašnjom adresom u Aveniji Drejk u gradiću Barlingejmu u Kaliforniji, za porez za 2000. godinu iznosi nešto više od 30.000 dolara, dok je dug za 2002. veći od milion dolara, odnosno u zbiru poreski dug je 1.069.670 dolara i 25 centi.

Tim povodom, pokret Dosta je bilo naveo je da se Dojče vele pozvao na faksimil nekog dokumenta za koji Pokret, čiji je Radulović predsednik, veruje da je ili greška ili nameran falsifikat.

„Radimo na tome da u poreskoj službi SAD ovo razjasnimo. Obavestićemo javnost o tome“, navodi se u dopisu tog pokreta.

Istaknuto je da se Radulović vratio iz SAD u Kanadu krajem 2001. godine, a na dokumentu na koji se poziva Dojče vele, stoji da je porez od preko milion dolara razrezan 2003. godine za prihod ostvaren 2002. godine, a da ja godinu dana kasnije 2004. godine razrezan i porez od preko 30.000 dolara.

„Ovo je samo po sebi nelogično, jer da bi porez bio razrezan u SAD, neophodan uslov je da se ostvari prihod u SAD i to u visini od 2,5 miliona dolara. Saša Radulović na žalost nije ostvario ni približno toliki prihod u 2002. godini, niti u bilo kojoj drugoj godini, nije državljanin SAD i nije poreski obveznik SAD, niti je živeo ili boravio u SAD posle 2001. godine. Dok je živeo i radio u Americi, jedini prihodi su mu bili zarada u firmi u kojoj je bio zaposlen i za sve te prihode su uredno podnošene poreske prijave i plaćen porez“, navedeno je u odgovoru pokreta na čijem je čelu Radulović.

Po navodima DW, zbog neplaćenog poreza je američki IRS (Agencija zadužena za prikupljanje federalnog poreza) 14. jula 2005. obznanio založno pravo u korist SAD „na svu imovinu ili prava na imovinu poreskog obveznika u iznosu ovog poreza i dodatnih kazni, kamata i troškova koji mogu nastati“.

Istaknuto je da Radulović duguje porez na prihod, ali nisu javni podaci o tome kako je on taj prihod stekao.

Po navodima DW, Radulović je u godinama kad je nastao poreski dug bio prvi čovek softverske kompanije True Spectra koja je razvila u to vreme napredni softver za čuvanje i sortiranje fotografija na serveru.

Kako je navedeno, Radulović i supruga su 2002. godine prodali kuću u Aveniji Drejk u Barlingejmu koju su kupili godinu i po ranije.

„Kuća je koštala 1.575.000 dolara, zbog čega je od Bank of America uzet kredit od milion dolara, odmah delimično refinansiran pozajmicom od 550.000 dolara koju je Raduloviću dala sopstvena firma True Spectra. Radulovići su kuću očigledno u potpunosti otplatili, pošto su i banka i firma koji su im pozajmili novac skinuli hipoteku sa te nekretnine, a kuća je prodata za 1.627.000 dolara“, piše DW.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar