U trendu

Sastali se predsednici Srbije i Češke

Predsednici Srbije i Češke Aleksandar Vučić i Miloš Zeman sastali su se danas u Beogradu.

Vučić je svečano dočekao predsednika Češke ispred Palate Srbija, uz intoniranje himni dve zemlje, crveni tepih i gardu Vojske Srbije.

Nakon tet-a-tet sastanka Vučića i Zemana, planiran je plenarni sastanak dve delegacije.

Biće potpisana zajednička deklaracija o razvoju kulturne saradnje i osnivanju Češkog doma u Beogradu kao sedišta Češkog centra i predstavništava čeških agencija i za potrebe češke manjine u Srbiji.

Šefovi država kasnije danas otvoriće Češki dom u Beogradu.

Izgradnju Češkog doma platila je 1920-ih češka dijaspora, ali je zgrada 1960-ih konfiskovana i od tada pripada državi.

Vučić je prilikom susreta sa Zemanom 2019. u Beogradu obećao da će srpske vlasti vratiti Česima to zdanje, što je ponovio 2021. u Pragu.

Odlazeći češki predsednik tokom oba mandata na čelu zemlje bio je izrazito proruski orijentisan, njegov izbor na drugi petogodišnji mandat 2018. su ruski mediji dočekali čak naslovima „Naš čovek u Pragu“, a ruskog predsednika Vladimira Putina nazivao je prijateljem sve do napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022.

Zeman će ostati upamćen i kao jedini šef države ili vlade neke članice NATO-a koji se javno izvinio Srbiji za bombardovanje 1999. godine, kada je kao premijer Češke odobrio intervenciju alijanse.

Prilikom Vučićeve posete Pragu 2021, Zeman je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije bila „greška koja ga je sve vreme mučila“ i zamolio srpski narod da mu oprosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar