U trendu

Sastanak ministra odbrane Srbije s ambasadorom SAD

Ministar odbrane Zoran Djordjević i ambasador SAD Kajl Skot konstatovali da je vojna saradnja jedan od najrazvijenijih segmenta medjusobnih odnosa Srbije i SAD, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da je Djordjević na sastanku sa Skotom rekao da je bilateralna saradnja Vojske Srbije najobimnija upravo sa Oružanim snagama SAD.

„Veliki broj zajedničkih vežbi koje imamo, na poligonima u SR Nemačkoj, Rumuniji, Bugarskoj i naravno u Srbiji na najbolji način oslikavaju svu razgranatost i uspešnost naše saradnje“, rekao je Djordjević i istakao da sve vežbe značajno utiču na unapredjenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Dodaje se da se slična dinamika očekuje i u ovoj godini, kada je planirano više od 120 zajedničkih aktivnosti, uz šta treba dodati i različite oblike školovanja i usavršavanja pripadnika Vojske Srbije u organizaciji SAD.

Kao jedan od bitnih momenata saradnje dveju zemalja pomenut je program državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohajo, a jedan od projekata koji je pokrenut 2015. godine je i razvoj sposobnosti nominovane inžinjerijske čete Vojske Srbije za učešće u mirovnim operacijama, dok zajedničko medicinsko angažovanje predstavlja jednu od najbitnijih oblasti saradnje koja će se razvijati u narednom periodu.

Ministar Djordjević je pomenuo projekat razvoja baze „Jug“, kao jedan od prioriteta koji su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije postavili u medjunarodnoj vojnoj saradnji.

Djordjević je istakao da Srbija nastavlja da vodi izbalansiranu politiku odbrane, neprestano radeći na unapredjenju i daljem razvoju odnosa u toj oblasti sa svim državama i medjunarodnim organizacijama, u skladu sa definisanim nacionalnim interesima.

Isto tako, kada je regionalna bezbednosna saradnja u pitanju, istakao je značaj te saradnje uz konstataciju da će Srbija nastaviti da unaprejuje aktivnosti u tom pravcu, ali i da od drugih očekuje pozitivan pristup, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.