U trendu

Sastanak u Predsedništvu o poziciji Srbije posle ultimatuma EU

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksanar Vučić i patrijarh Irinej trebalo bi danas u Beogradu da razgovaraju o poziciji Srbije u nastavku pregovora sa Evropskom unijom, kao i o diplomatskoj borbi Srbije da se Kosovo ne primi u Unesko.

Prema pisanju Večernjih novosti na sastanak u Predsedništvo Srbije pozvan je i predsednik SANU Vladimir Kostić, ali je on za taj list rekao da neće prisustvovati konsultacijama, već da će neko drugi iz Akademije otići na Andrićev venac.

„Nisam siguran da je u ovom trenutku moje pisustvo najdelotvornije. SANU će biti prisutna na sastanku za koji je poziv uputio predsednik Nikolić i to na svom najkompetentnijem nivou. U SANU ima mnogo članova koji bolje poznaju probleme kosovskog pitanja i kosovske kulturne baštine od mene“, kazao je Kostić.

On je rekao da „eventualna personalna razmimoilaženja“ koja nisu njegovom voljom eskalirala u sukob ne mogu i ne smeju  da poremete obaveze koje SANU ima prema narodu, državi i najvažnijim državnim pitanjima.

Kostić je ranije izjavio da je Kosovo faktički i formalno „izgubljeno za Srbiju“ i da je „jedina mudrost kako sa elementima dostojanstva napustiti Kosovo“, a taj stav oštro je kritikovao predsednik Nikolić koji je rekao da očekuje od SANU da se izjasni o Kostiću i njegovim stavovima. 

Prema pisanju lista, nije poznato ko će iz SANU prisustvovati sastanku. Akademik Mihajlo Vojvodić koji je na čelu Odbora za KiM rakodje je rekao da neće prisustvovati sastanku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar