U trendu

Sastanak Vučić-Kurti u aprilu

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi (Bislimi), najavili su danas u Briselu sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin) u aprilu kao i predstavljanje nacrta statuta Zajednice srpskih opština, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Bisljimi je najavio da će se Vučić i Kurti sastati tokom aprila i da će biti predstavljen prvi nacrt Upravljačkog tima za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

„Ideja je da se tokom tog sastanka predstavi prvi nacrt. Ima malo nejasnoća kako treba da teče procedura, odnosno kome treba prvo predstaviti ovaj nacrt i na koji način“, rekao je Bisljimi.

Po njegovim rečima, načelni dogovor je da se sastanak na najvišem politčkom nivou održi 22. aprila. Bisljimi je dodao da taj datum nije siguran jer postoje indicije da predsednik Srbije ne može doći tog dana, stoga su mogući alternativni datumi.

Petković je precizirao da prvi korak ka formiranju Zajednice jeste predstavljanje nacrta statuta kojeg je izradio Upravljački tim.

On je potvrdio da su on i Bisljimi utvrdili tekst deklaracije o nestalim osobama koji će takođe biti zvanično usvojen tokom sastanka na najvišem političkom nivou.

Petković i Bisljimi sastali su se danas u Briselu sa specijalnim predstavnikom Evropske uije (EU) za dijalog Miroslavom Lajčakom u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, da bi razgovarali o sprovođenju sporazuma iz Ohrida.

RSE je dodao da se Lajčak sastao odvojeno sa specijalnim savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom (Chollet).

Šole je na Tviteru naveo da su on i Lajčak razgovarali o američkoj podršci dijalogu Kosova i Srbije, kojeg vodi EU, i o zajedničkoj posvećenosti podršci putu Zapadnog Balkana ka integraciji u EU.

Kosovo i Srbija, po rečima visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borela (Josep Borrell), postigli su u februaru u Briselu sporazum o normalizaciji odnosa, a potom u martu u Ohridu i sporazum o primeni tog dogovora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar