Savet Evrope i UST o reformama pravosuđa

BEOGRAD – Predstavnici Udruzenja sudija i tužilaca (UST) Srbije i Delegacije Saveta Evrope razgovarali su danas u Beogradu, o ciljrvima i programu rada tog novoosnovanog strukovnog udruženja.

U saopštenju Udruženja se navodi da je u konstruktivnom razgovoru iskazana zajednicka spremnost i posvecenost jacanju nezavisnosti i samostalnosti srpskog pravosuđa, te zajednickom doprinosu za okoncanje procesa ustavnih reformi, a sve u cilju zatvaranja poglavlja 23 i efikasnoj reformi pravosuđa u pristupnim pregovorima Srbije sa EU.

UST je ukazao da reformu posmatra pravosuđa kao priliku da se otklone smetnje za uspostavljanje nezavisnog, strucnog i odgovornog pravosuđa.

U tom smislu UST takođe je napomenulo da ocekuje da predlozeni ustavni amandmani koji su dobili zeleno svetlo VK budu razrađeni novim setom pravosudnih zakona u pravcu dodatnog jacanja nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa a u interesu građana.

Ispred Delegacije SE sastanku su prisustvovali Danko Runić, nacionalni koordinator projekta Jačanje pravnih garancija nezavisnih i nepristrasnih sudova i Maja Mićić Lazović, nacionalni koordinator projekta Podrška efikasnim pravnim sredstvima i uzajamnoj pravnoj pomoći.

Delegaciju UST činili Nenad Stefanović, predsednik udruzenja, Ivana Josifović, predsednik UO, Ivan Duzlevski, koordinator za saradnju sa međunarodnim organizacijama i Nikola Pantelić, predsednik Programskog saveta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike